Ultimele stiri

SCANDALOS Un asistent universitar câştigă în Timişoara 1.200 de lei, cât un muncitor în industria auto

universitatea de vest

Politica de salarizare din învă­ţământ nu a ţinut pasul cu cea a com­paniilor private, astfel că s-a ajuns ca un absolvent de doctorat care vrea să lucreze ca asistent universitar să fie plătit cât un muncitor calificat (absolvent de şcoală profesională sau de liceu) din vestul ţării, ceea ce face „nerentabilă“ o carieră academică.

„Un asistent universitar câştigă un salariu de aproximativ 1.200 de lei net pe lună, un lector primeşte 1.400- 1.500 de lei, iar un profesor universitar primeşte între 3.000 şi 5.000 de lei dacă are o vechime foarte mare“, spune Ovidiu Megan, decanul Facul­tăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Spre comparaţie, un muncitor din industria componentelor auto, bine reprezentată în rândul oraşe­lor din vestul ţării, ajunge la venituri similare cu cele ale unui asistent universitar, potrivit informaţiilor din piaţă.

„Un tânăr foarte bun are tentaţii mult mai mari din zona de business şi nu vrea să aştepte câţiva ani ca să ajungă la un salariu decent“. Decanul FEAA spune că a avut recent o întâlnire cu studenţii din anul I care voiau să vadă diverse rute de carieră şi că a fost „sceptic“ când le-a prezentat ruta academică, scrie Ziarul Financiar.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*