Ultimele stiri

Scrisoare deschisă adresată de AEP alegătorilor români din afara țării

alegeri europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) adresează alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îi informează în legătură cu modalitățile prin care își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Demersul Autorității face parte dintr-o amplă campanie de informare a alegătorilor români din străinătate derulată de AEP cu scopul de a-i familiariza pe aceștia cu variantele și procedurile de vot pe care le au la dispoziție, potrivit noii legislații electorale.
Prezentăm mai jos textul acestei scrisori:

Stimați concetățeni,

Ne aflăm cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 2016, când sunt așteptați la urne toți cetățenii români cu drept de vot pentru a decide viitoarea componență a Senatului și a Camerei Deputaților.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP vă informează că, pentru acest scrutin, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție posibilitatea de a se înscrie în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, inclusiv cu opțiunea votului prin corespondență. Precizăm că, pentru alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate, votul prin corespondență va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016. Votul prin corespondență este o alternativă la votul în secția de votare și se exercită prin intermediul serviciilor poștale.
Procedura, condițiile și formalitățile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a vă putea înscrie în Registrul electoral sunt detaliate în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Acest act normativ poate fi consultat pe site-ul AEP, la secțiunea ”Legislație Electorală”. Completările aduse legii menționate sunt cuprinse în Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență.
Instituția noastră a demarat o amplă campanie de informare privind votul prin corespondență și procedura de vot pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate, concretizată în două clipuri de informare, pe care le puteți viziona pe site-ul Autorității, pe pagina sa oficială de Facebook, precum și pe canalul de Youtube al instituției, accesând următoarele linkuri:
Facebook
1. Clip informativ referitor la procedura de vot prin corespondență!
AEP Vot străinătate prin corespondență – long version

2. AEP Vot străinătate la secție – long version (Autoritatea Electorala Permanenta)

3. Clip (short version) cu procedurile de vot pentru cetățenii românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.
https://www.facebook.com/AutoritateaElectoralaPermanenta/videos/915343158551454/?theater
Site-ul AEP
http://www.roaep.ro/prezentare/galerie-video/
Youtube
1. Cine și cum poate vota prin corespondență? Clip informativ realizat de AEP

2. AEP Vot străinătate la secție – long version (Autoritatea Electorala Permanenta)

3. AEP Vot străinătate la secție – short version (Autoritatea Electorala Permanenta)

Accesând www.registrulelectoral.ro, fiecare alegător poate verifica dacă figurează în Registrul electoral, poate contesta corectitudinea datelor cu care a fost înscris și poate afla secția de votare la care este arondat. Cei care au ales varianta votului prin corespondență se înscriu în Registrul electoral cu această opțiune. Persoanele neînscrise în Registrul electoral vor putea să voteze doar la secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate.
Precizăm că înscrierea în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, oferă o serie de avantaje alegătorilor. Fiind înscriși în Registrul electoral, veți putea opta să votați prin corespondență ori să fiți arondați unei secții de votare din apropierea locuinței. Astfel, nu va mai fi nevoie să vă deplasați la ambasadă, oficiul consular sau la institutul cultural unde sunt organizate obligatoriu secții de votare. Veți evita cozile și aglomerația, veți scurta timpul dedicat votării și veți reduce cheltuielile de deplasare la secțiile de votare la care pot vota persoanele neînregistrate în Registrul electoral.
AEP își propune să fie în dialog permanent cu dumneavoastră, pentru a vă putea sprijini în toate demersurile legate de exercitarea drepturilor electorale.
Știm că acolo unde vă aflați, departe de țară, doriți să vă implicați în deciziile care privesc România și să aveți un rol activ în evoluția democratică a țării. Noi suntem pregătiți să vă asigurăm condițiile necesare pentru a vă putea exprima liber și neîngrădit dreptul de vot.
Ne puteți contacta la numerele de telefon afișate pe site și la adresa de e-mail comunicare@roaep.ro sau office@roaep.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*