Ultimele stiri

„Securitatea, instrument al dictaturii”, expoziție inedită la Muzeul de Artă din Timișoara

expozitie muzeul de arta

Timișorenii sunt așteptați, începând de astăzi și până în data de 29 septembrie la o serie de întâlniri științifice și dezbateri ce vor avea loc la Muzeul de Artă.

Mai mult, vizitatorii sunt invitați să admire o expoziție cu totul și cu totul inedită, „Securitatea, instrument al dictaturii”. Expoziţia îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.

Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii. Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist. O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite.

Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS. Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finanţat de EACEA): „SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE ÎN ANII ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00 –18.00. Pentru ghidajul vizitatorilor, C.N.S.A.S. pune la dispoziţie o mapă de prezentare a expoziţiei.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*