Ultimele stiri

SEMNAL de ALARMĂ! Apă CONTAMINATĂ în mai multe localități din TIMIȘ. Ce i-au transmis mai multe ONG-uri președintelui Iohannis

apa potabila

Mai multe ONG-uri trag un semnal de alarmă: Apa potabilă din localitatea timișeană Beba Veche și din localitățile apropiate este contaminată cu arsen. Tocmai de aceea, o mulțime de ONG-uri, dar și grupuri de acțiune din zonă și din țară au solicitat autorităților tratarea cu extremă seriozitate a problemei de la Beba Veche, pentru că viața localnicilor este pusă în pericol.

Astfel, Asociația Neuer Weg, cu sprijinul Asociației Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător și Asociația Pro Mediu Timiș, dar și al grupurilor de acțiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche și de la Dudeștii Vechi, au solicitat autorităților un set complex de documente, prin care autoritățile ar trebui să arate modul în care au gestionat problema apei contaminate de la Beba Veche, care, între timp s-a extins și la comunele din jur, așa cum se temeau și autoritățile.

Primarul de la Beba Veche crede că tehnologia fracturării hidraulice care se folosește în Serbia, foarte aproape de graniță, de către firma NIS Petrol, subsidiara Gazprom este responsabilă de acest nou episod de contaminare a apei.

„Având în vedere gravitatea problemei, ONG-urile au considerat necesar să aducă această problemă și la cunoștința Secretariatului General al Guvernului și a Administrației Prezidențiale. ONG-urile sunt dispuse să se folosească de toate mijloacele legale pentru a elucida acest caz și pentru pedepsirea vinovaților, respectiv crearea unui precedent care să responsabilizeze pe operatorii din domeniul forajelor de hidrocarburi. Îngrijorarea ONG-urilor vine și pe fondul studiilor multiple apărute în ultima perioadă, inclusiv oficiale, care atestă legătura directă între foraje și contaminarea apei”, transmit reprezentanții mai multor ONG-uri.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*