Ultimele stiri

Senatorii, despre interzicerea fumatului: ”Nu poţi să omori un om. Lasă-i un locşor, acolo, de fumat!”

fumat

Mai mulţi senatori s-au pronunţat, miercuri, împotriva interzicerii complete a fumatul în instituţiile publice, inclusiv la Senat, la dezbaterea unei iniţiative legislative care propune o astfel de modificare legislativă.

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

Interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice, prin modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, propusă de un grup de 22 de parlamentari, a determinat discuţii contradictorii în Senat.

Mai mulţi senatori au susţinut că o astfel de restricţie nu va putea fi respectată şi că fumatul nu trebuie să fie interzis complet în Senat, cea mai vehementă în acest sens fiind senatoarea PC Cristian Anghel.

”În momentul în care va trece această iniţiativă iniţiativă, nu vom mai veadea aici fumând niciun senator? Se va duce jos să fumeze?”, a întrebat ea, adăugând că o parte dintre iniţiatori ai propunerii sunt fumători.

„Fumătorii plătesc o taxă pe viciu. Şi aşa sunt discriminaţi, că sunt goniţi tot timpul. Şi aşa au buzunarele goale, că dau bani şi pe ţigări şi pe taxa respectivă. (…) Nimeni nu va putea să-mi demonstreze că toţi cei care fumează se îmbolnăvesc şi cei care nu fumează nu se îmbolnăvesc. Câţi mor de cancer şi nu au fumat în viaţa lor?”, a spus Anghel.

Ea a cerut, ironic, să se interzică vânzarea ţigărilor, dacă îi convine statului român. ”Statul câştigă o grămadă de bani, că eu am dat, din munca mea, bani pe ţigări. Nu văd pe nimeni să spună: ”Ce ne facem cu băutura, pentru că suntem pe primele locuri? Nu am auzit până acum pe cineva să spună că se face crimă la o ţigară, ci la un pahar de băutură”, a arătat senatoarea.

Ea a susţinut că interzicerea fumatului în toate încăperile Senatului va face ca sala de plen să rămână goală.

”Păi, şi aşa, uneori, nu suntem câţi trebuie, dacă mai plecăm şi fumătorii, în pauza Senatului, să fumăm, rămâne sala asta goală”, a anticipat ea.

Cristiana Anghel a ţinut să precizeze că primul în istorie care a interzis fumatul a fost Hitler, ”care voia copii sănătoşi pentru front”.

În replică, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a menţionat că fumătorii români cheltuiesc anual pentru acest viciu mai mult decât bugetul Ministerului Apărării şi bugetul Ministerului de Interne la un loc.

Acesta a arătat că a fost fumător a câte două pachete de ţigări pe zi, dar a renunţat la acest viciu, care ”cu cheltuială se ţine”.

”În Senat nu există un exemplu pozitiv, poate din contră. Haideţi să devenim un exemplu pozitiv şi un prim pas ar fi ca doamna senator să se lase de fumat”, a comentat el.

Potrivit afirmaţiilor sale, costurile pentru sistemul de sănătate, pentru bugetul ţării, de la tratamente, până la pensii de boală şi alte efecte care se manifestă la nivelul familiilor respective trebuie să fie plătite de toţi românii.

La propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilităţii ca în instituţiile păublice să poată fi amenajate totuşi spaţii speciale pentru fumat.

”Dacă stai zece ore în această instituţie, sunt zile când am stat şi 12, sunt zile în care am stat foarte puţin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituţie publică, unui mic, să fumez o ţigară, pentru că (…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poţi să omori un om cu această lege. Lasă-i un locşor, acolo, de fumat!”, a argumentat conservatorul, care e fumător. Mai multe AICI .

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*