Ultimele stiri

Sfertul de veac de la Revoluție, marcat cum se cuvine la Timișoara. Vezi programul complet

Pentru a celebra cum se cuvine cei 25 de ani de la Revoluție, Primăria Municipiului Timişoara împreună cu asociaţiile de revoluţionari au pregătit un program special dedicat marcării acestui eveniment.

Astfel, între 16 și 21 decembrie, Timișoara va abunda în evenimente ce vor marca un sfert de veac de la izbucnirea Revoluției. Vorbim despre concerte, spectacole, expoziții, dezbateri, proiecții de filme, lansări de carte, mese festive și chiar slujbe de pomenire și depuneri de coroane.

Iată programul complet:

16 decembrie

Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie 

09.00 Vizită la Penitenciarul Popa Şapcă – prezentare carte despre Revoluţie, expoziție foto
12.30 Vernisaj expoziţie cu tema Revoluţia din 1989 la Opera Naţională Română

11.00 Dezvelirea bustului lui Ioan Monoran(1953 -1993) poet, unul dintre revoluționarii de frunte din decembrie 89, cel care a oprit tramvaiele în faţa locuinţei pastorului László Tökes, îndemnând mai apoi lumea să se ridice împotriva dictaturii, membru fondator al ziarului Timişoara şi al Societăţii Timişoara. Amplasament la capătul podului Traian, Splaiul Tudor Vladimirescu, colţ cu Bv. 16 Decembrie 1989.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara

12.00 Sfinţirea monumentului „Coloana Eroilor şi Victimelor Revoluţiei”. Cu acest prilej se va prezenta publicului albumul de fotografii „Timişoara oraşul libertăţii româneşti”, şi se va vernisa expoziţia de fotografii a arh. Mihai Botescu. Evenimentele vor avea loc la sediul Memorialului Revoluţiei.
15.00 Şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată marcării a 25 de ani de la Revoluţia Română – Sala Operei Naţionale Române
17.30 In memoriam traseul Revoluţiei – procesiune cu torţe şi lumânari din locul de unde a început Revoluţia, casa pastorului László Tökés, pe traseul: Piata Sfanta Maria – B-dul. 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – B-dul. Regele Ferdinanad – Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Alaiul se va opri şi va depune lumânări şi candele pe treptele Catedralei, în memoria tinerilor ucişi în Revoluţie.
18.00 Moment Corul Contrast al Operei Nationale Romane din Timişoara piese in memoriam eroilor-martir, care s-au jertfit acum 25 de ani pentru libertatea noastră. Moment de aducere aminte şi reculegere pe treptele Catedralei Mitropolitane.
18.30 Biblioteca Judeţeană Timiş marchează 25 de ani de Libertate printr-o nouă ediţie „Lecturi aprinse” pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara
19.00 Concert de colinde susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal la Opera Naţională Română. Conducerea dirijorală: Anna Ungureanu.
Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie 
20.00 Momente de reculegere şi aprinderea de candele în Piaţa Victoriei în memoria victimelor revoluţiei române din Decembrie 89
Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi a familiilor îndoliate din revoluţia 1989
23:45 Liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac) nr.10

17 decembrie
– Zi de doliu

Prin HCL nr. 112/14.12.1993 – privind declararea zilei de 17 decembrie – zi de doliu pe raza municipiului Timişoara, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara sunt obligate ca în ziua comemorării să arboreze drapelul de stat al României în bernă.
Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi a familiilor îndoliate din revoluţia 1989
07:30  Primirea invitaţilor din ţară, la sediul asociaţiei, Calea Şagului nr.7
10:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri – Catedrala Mitropolitană din Timişoara, depunere de coroane
12:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac) nr.10, depunere de coroane
13:30 Deplasare la Cimitirul Eroilor
14:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri şi parastas la Cimitirul Eroilor, depunere de coronae
17.17 Lansarea cărţii asociaţiei, sala de consiliu a PMT
19:00 Moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor – martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara pe treptele Catedralei Mitropolitane

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara

Elevii de la diferite şcoli care au „adoptat” monumente vor efectua un pelerinaj la Monumentele dedicate Eroilor pe locurile unde au  căzut Martirii noştri, vor depune coroniţe şi vor aprinde candele. Preoţii de la parohiile corespunzătoare vor vorbi elevilor despre semnificaţia monumentului respectiv.

18 decembrie

Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timişoara

18.30 Marcarea a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 pe scările Catedralei Mitropolitane Timişoara – colinde şi corul Teologic din Timişoara, depunere de candele în Memoria Eroilor Martiri

19 decembrie


09.00 
Simpozion “Timişoara 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române” organizat de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara în colaborare cu Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timişoara, Asociaţia 16 Decembrie Timişoara 1989 şi Asociaţia Revoluţionară Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locaţie: Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara.
17.30 Decernare titlu Cetăţean de Onoare lui Robert Dornhelm – Filarmonica Banatul Timişoara
18.00 În cadrul proiectului „După 25 de ani” va avea loc proiecţia „Recviem pentru Dominic”, un film de Robert Dornhelm, regizor austriac de origine română, născut în Timişoara. Robert Dornhelm a fost nominalizat în mai multe rânduri la premiul Oscar pentru filmele sale documentare. Filmul „Recviem pentru Dominic” nominalizat la Globul de Aur, la categoria „Cel mai bun film străin”, a fost realizat în decembrie 1989 în timpul Revoluţiei din Timişoara şi este inspirat de o întâmplare reală cu caracter autobiografic. Proiecţia va avea loc la Filarmonica Banatul Timişoara.
19.30 Concert Requiem in re minor de Wolfgang Amadeus Mozart interpretat de corul şi orchestra Filarmonicii Banatul – la Filarmonica Banatul Timişoara. Soliști: Crina Vezentan, soprană la Opera Națională Română Timișoara, Andrada Ioana Roşu, mezzosoprană la Opera Națională Română Cluj-Napoca, Tiberiu Simu, tenor la Opera Națională Română Cluj-Napoca, KS Walter Fink, bas bariton la Opera de Stat din Viena, dirijor: Wolfgang Groehs – Austria, dirijor cor: Lucian Oniță-Filarmonica de Stat Banatul Timișoara.
Filmul „Recviem pentru Dominic” şi concertul Requiem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart vor fi proiectate pe doua ecrane amplasate în Piaţa Victoriei.

Îi invităm pe toţi timişorenii în Piaţa Victoriei, unde vor putea urmări cu emoţie ce s-a întâmplat la Revoluţia Română, celor care au trăit zilele de sfârşit de decembrie 1989 le reamintim acele momente care au marcat definitiv soarta poporului român, iar tinerilor care atunci poate nici nu erau născuţi le reiterăm ideea de a şti cui trebuie să le fie recunoscători pentru felul în care trăiesc astăzi.

Partenerii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului, Filarmonica Banatul Timişoara, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din Viena, Forumul Cultural al Austriei la Bucureşti şi Asociaţia Culturală Musikforum Europa Arad sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Bucureşti şi al Consulatului Onorific al Austriei la Timişoara.

20 decembrie 
In 20 decembrie 89 Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara 
Pelerinaj la Bucureşti “Pe urmele cenuşii Eroilor – Martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţie”.  Urmaşii şi membrii familiilor îndoliate vor face un Pelerinaj la Bucureşti „Pe urmele Martirilor şi a Cenuşii Eroilor timişoreni” dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Se vor depune coroane în Piaţa Universităţii, la monumentul din Piaţa Revoluţiei, la Crematoriul „Cenuşa”, la Cimitirul Eroilor, la “Biserica suspendata” din Popeşti-Leordeni, unde se va oficia o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa Eroilor Martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara
09.00 Simpozion “Timişoara 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române” organizat de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara în colaborare cu Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timişoara, Asociaţia 16 Decembrie Timişoara 1989 şi Asociaţia Revoluţionară Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locaţie: Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara.
Piaţa Victoriei
19.00 Concert Rock pentru Revoluţie
Trupe invitate:
Pro Musica
Phoenix
RibljaČorba
Bajagai Instruktori

21 decembrie

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara

Pelerinaj la Slatina, jud. Olt „Pe urmele Martirilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie”. Se vor depune coroane la Troiţa Eroilor Români din centrul oraşului – Unitatea Militară de Poliţie din Slatina (Poarta II) – şi la Spitalul Judeţean Slatina, apoi  va avea loc o slujbă de pomenire, depuneri de coroane, urmată de rugăciuni şi  colinzi.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*