Ultimele stiri

Societatea Timiş de Medicina Familiei organizeaza la Timisoara două conferinţe cu totul exceptionale

Prima Conferinţă Regională de Vest in Medicina Familiei “CRV MF 2015” cu participare internaţională, tema conferinţei fiind ”Medicina Familiei, esenţa practicii medicale moderne” ,în perioada 8 – 9 Mai 2015, limba oficială fiind limba română, locul desfasurarii fiind UMF “ Victor Babes” Timisoara , informatii pe site-l STMF, www.stmf.ro si
A 80- a Conferinţă Wonca Europa de Cercetare în Medicina Familiei , prima din Romania in domeniul cercetarii in Medicina Familiei – European General Practice Research Network (EGPRN) “Spring Meeting EGPRN Timişoara , România 7 – 10 May 2015” cu tema “Research into new Methods and Techniques in Primary Care”, limba oficială fiind limba engleză, informatii pe site-l www.egprn.org si pe site-l www.stmf.ro.

Aceste 2 conferințe de excepţie în Medicina Familiei au sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Colegiului Medicilor din România – filiala Timiş, Consiliului Judetean Timis, Primariei Timisoara şi Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Manifestarile vor fi creditate EMC de către Colegiul Medicilor din România și de către Ordinul Asistentilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Suntem onoraţi să avem pe Preşedintele EGPRN, Dr. Jean Karl Soler ca si „Keynote Lecturer International” la Prima Conferinţă Regională de Vest CRV MF 2015, Timişoara 8 – 9 mai 2015 si pe Prof. Univ. Dr. Dorel Sandesc, Ministru Secretar de Stat ca si “Keynote Lecturer National.”
Cele doua Conferinte de Exceptie in Medicina Familiei vor reuni aproximativ 350 –450 de participanți din țară si din Europa, majoritatea medici de familie dar si medici specialisti de renume, cadre universitare de la UMF “Victor Babes” Timisoara dar si Profesori Universitari de Medicina Familiei care conduc Departamentele de Medicina Familiei de la Universitatile de renume din Europa: Maastricht, Londra, Viena, Leuven, Nisa, Ankara, Liubliana, Malta etc.
Conducerea Colegiului Medicilor din Romania, Dr. Gh. Borcean, Dr. Constantin Carstea, Dr. Calin Bumbulut, sunt invitatii nostri de onoare si au confirmat prezenta.
In Romania este in derulare Programul National “Screeningul Cancerului de Col Uterin”, si ne bucuram ca D-na Conf. Univ. Dr. E. Bernad, coordonatorul programului de screening pe Zona de Vest a Romaniei si D-na dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului Național de Screening pentru cancerul de col uterin de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au confirmat participarea. Avem sectiune dedicata screeningului in cadrul CRV MF 2015.
Prima Conferinta Regionala de Vest CRV MF 2015 are in structura ei dedicata si o sectiune pentru sedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, astfel incat vor veni la Timisoara in 8- 10 mai 2015 toti liderii Patronatelor Medicilor de Familie din toate judetele tarii.
Deci CRV MF 2015 este in fapt o Conferinta Nationala pura, cu o Participare Internationala numeroasa, deoarece la “Spring Meeting EGPRN Timisoara 7 – 10 May 2015” vin aprox. 100 -120 medici de familie din toate centrele universitare mari ale Europei, cu preocupari de cercetare in Medicina Familiei.
De ce este importanta Medicina de Familie, de ce sunt importanti medicii de familie intr-un sistem sanitar ?
Primul aspect : crescand media de viata a populatiei peste tot in lume, deci si in Europa, si in Romania, pacientul varstnic dar si cel tinar de multe ori, este un pacient cu co- morbiditati: cel care face sinteza, care abordeaza holistic pacientul, este intotdeauna medicul de familie.
Al doilea aspect: fiecare pacient este un unicat in ceea ce priveste patologia lui, linia lui genetica, toleranta lui la medicatie etc. Numai medicul de familie stie toate aceste aspecte si poate sa faca un act medical in totalitatea lui aplicat, centrat, specific pacientului lui, o medicina aplicata, individualizata, personalizata.
Al treilea aspect: preventia. Medicul de familie este cel care poate face cel mai bine preventie atat la copii cat si la adulti in toate afectiunile frecvente in populatia unei tari. Vaccinologia are sectiune dedicata la CRV MF 2015.
Al patrulea aspect: la nivelul cabinetului de medicina familiei exista o mare, o foarte mare baza de date medicale, va fi in scurt timp functional registrul electronic al pacientului. Toate aceste date medicale prelucrate statistic, pe populatia unei tari, a unei regiuni a tarii sau a Europei inseamna cercetare aplicata. Deci cabinetele de medicina familiei detin informatii care pot fi baza de cercetare iar rezultatele cercetarii pot influenta decizii ale Ministerului Sanatatii si nu numai, privind sanatatea populatiei unei tari.
De altfel Guvernul Romaniei a emis Hotararea 10/28 privind Strategia Nationala de Sanatate 2014- 2020, care face parte din Strategia Europa 2020 a OMS pe regiunea Europa.
Aria Strategica nr.2 prevede cresterea eficacitatii si diversificarea serviciilor de asistenta medicala primara, medicina familiei fiind baza sistemului sanitar, vazut ca o piramida.
Aria Strategica nr.3 prevede promovarea cercetarii si inovarii in sanatate in cadrul Strategiei Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2020.
In aceasta viziune, ancorata in realitatea romaneasca si europeana, s-a gandit structura in ansamblu a acestor doua conferinte,tema, topicele, programul,organizarea,intreaga desfasurare sa-i spunem de forte nationale si europene, intr-un tot unitar, desi CRV MF si EGPRN sunt diferite ca structura, limba, participanti, lucrari, sali de conferinta. Unitate prin diversitate. Speram sa fie un succes.
A. La CRV MF 2015 Timisoara , 8-9 mai – UMF “Victor Babes” Timisoara , medicii de familie din Romania vor avea ocazia să dezbată cele mai importante aspecte cu care se confruntă in practica lor de zi cu zi, atat din punct de vedere profesional cat si ca manageri ai cabinetului propriu, Praxisul de Medicina Familiei.
Vor fi abordate teme specifice medicinei de familie: ghiduri și protocoale terapeutice în bolile prioritare în rândul populației, managementul cabinetului de medicina familiei, aspecte practice de medicină legală și malpraxis, transmiterea praxisului de medicina familiei, cabinetul MF din punct de vedere financiar, legislația arhivării documentelor medicale, rezultate preliminarii ale programului de screening al cancerului de col uterin în zona de Vest a României, studii despre obezitate atat la copil cat si la adult, noutati in chirurgia bariatrica, fragilitatea vârstnicului, curs pentru asistentii medicale din cabinetele MF si centrele de permanenta, vaccinologia etc.
Vor fi prezente la Deschiderea Oficiala a CRV MF 2015 vineri 8 mai , ora 16,00 la UMF „V. Babes” Timisoara, sala Aula Magna, personalitati medicale remarcabile printre care Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc – Ministru Secretar de Stat in Ministerul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Marius RAICA (Rector UMF Timișoara), Prof. Univ. Dr. Fulger LAZĂR (Presedinte CMR TIMIȘ), Prof. Univ. Dr. Daniel LIGHEZAN (Președinte Senat UMF Timișoara), dar și invitați din străinătate: Dr. Jean Karl SOLER (Președinte EGPRN) – Malta, Prof Univ Dr. Mehmet UNGAN (Vicepresedinte EGPRN)- Turcia, Dr. Davorina PETEK (Secretar stiintific EGPRN) – Slovenia, Hanny PRICK (Co-ordonator EGPRN) – Olanda.
B . “Spring Meeting EGPRN Timișoara 7 – 10 May 2015” are ca şi „Keynote Lecture International” doi profesori universitari de Medicina Familiei renumiţi – D-l Prof. Univ. Dr. Manfred Maier de la Facultatea de Medicină din Viena, cunoscut medicilor de familie de la Congresul Naţional de Medicina Familiei “Timişoara CNMF 2012” şi D-l Prof. Univ. Dr. Frank Buntinx de la Universitatea Leuven din Belgia .
Sesiunile Plenare, Workshopurile, sesiunea de Postere ale conferinței EGPRN se vor desfășura la Hotel Timișoara și la UMF ”Victor Babeș” Timișoara, fiind așteptați medici din peste 20 de țări europene (Olanda, Austria, Anglia, Suedia, Grecia, Danemarca, Franța, Italia, Malta, Bulgaria, Germania, Turcia, Canada, Elveția, Israel, Belgia, Spania, Polonia,Romania) dar si din China si Nigeria.
Medicii de familie din Romania, majoritatea din Timisoara, au fost acceptati dupa selectie atat cu lucrari prezentate oral, cat si cu postere.
Specific structurii conferintelor EGPRN oaspeții, medici de familie din aceste peste 20 tari europene, din China si Nigeria vor vizita cateva cabinete ale medicilor de familie din Timișoara, care le vor relata cum se desfasoara activitatea medicala in Romania , in Timisoara , in cabinetele MF. Acest schimb de experienta intre medici de familie, intre cabinetele MF din Europa permite comunicare, progres, schimbare in bine atat pentru medici cat si pentru pacienti, calitatea actului medical se rasfrange de fapt asupra pacientilor nostri.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*