Ultimele stiri

Solicitarea DNA de urmarire penala a premierului, RESPINSA de plenul Camerei

Deputatii au respins, marti, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, si pentru conflict de interese, votul fiind 231 ”pentru” respingerea urmaririi penale si 120 ”împotriva”.
Din totalul de 387 de deputati , la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotarâre respingerea cererii de începere a urmaririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotriva”.

Întrucât s-a întrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a începerii urmaririi penale pentru seful Guvernului.
Ponta crede ca votul deputatilor este normal si vorbeste de apararea oamenilor simpli
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca votul prin care deputatii au respins cererea DNA pentru urmarirea sa penala este unul normal, adaugând ca Parlamentul si Guvernul au obligatia de respecta Constitutia si a-i apara si pe oamenii simpli, care nu beneficiaza de sprijinul acordat lui marti.
„Vreau si cred ca Parlamentul si Guvernul au obligatia de a respecta Constitutia si de a-i apara mai ales pe altii, pentru ca altii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia sa-l am. La asta trebuie sa ne gândim de acum încolo”, a spus Ponta, fara alte detalii.
UPDATE 11:16 – Ponta: Votul popular a legitimat doar Parlament, Guvern, presedinte, autoritati locale,nu alta putere
Votul popular a legitimat doar Parlamentul, Guvernul, presedintele si autoritatile locale, nu o alta putere, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, referindu-se la puterea judecatoreasca si cerând deputatilor sa se pronunte în acest sens prin votul care urmeaza sa fie acordat în cazul sau.
„Va rog sa va pronuntati si sa aratati ca Parlamentul si Executivul în egala masura sunt puteri constitutionale care pot si trebuie sa-si exercite atributiile asa cum sunt prevazute de Constitutie si cum au fost învestite prin votul popular. Un vot popular care nu a legitimat o alta putere decât Parlamentul, Guvernul si presedintele, nu o alta putere. Votul popular este pentru aceste puteri si pentru puterea locala, pentru autoritatile locale”, a spus Ponta deputatilor.
UPDATE 11:00 – Ponta catre deputati: Sa nu votati politic decât la motiunea de cenzura, eu nu am votat ca deputat
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a cerut deputatilor sa nu voteze politic în cazul sau, ci sa exprime un vot politic doar la motiunea de cenzura, aratând ca el, ca deputat, nu a votat atunci când a considerat ca puterea Parlamentului sau a Guvernului este încalcata abuziv de o alta putere.
„Ca deputat, stiti foarte bine ca nu am votat când am considerat ca se încalca puterea Parlamentului sau a Guvernului în mod abuziv de o alta putere a tarii. Va rog frumos sa nu votati politic astazi, ci sa votati ca cetateni si ca deputati iar vineri, la motiunea de cenzura, sa votati politic”, a spus Ponta deputatilor.
Luni, liderul PSD, Victor Ponta, afirma ca i-a rugat pe membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa voteze juridic, nu politic, în cazul sau si ca a primit asigurari în acest sens inclusiv din partea liberalilor, care însa ulterior au votat tot pe baza „ordinului” copresedintelui PNL Alina Gorghiu.
Deputatii au decis ca votul sa fie la raportul Comisiei juridice. PNL s-a împotrivit vehement
Deputatii PSD si cei ai PNL au avut, în plenul Camerei, dispute procedurale în privinta votului la solicitarea începerii urmaririi penale a lui Victor Ponta, liderul liberalilor Ludovic Orban strigându-le celor de la PSD sa nu apeleze la „tertipuri” care sa-l salveze pe premier.
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a sustinut ca plenul Camerei trebuie sa voteze proiectul de hotarâre de respingere a cererii de începere a urmaririi penale premierului, iar deputatii PNl au afirmat ca trebuie supusa la vot solicitarea de începerea urmaririi penale.
„Vad ca încercati un tertip procedural rusinos. În conformitate cu Constitutia,se supune la vot cerereea de încuviintare a începerii urmaririi penale si nu raportul Comisiei juridice de respingere, iar pentru încuviintare este necesara majoritate simpla. Nu apelati la tertipuri procedurale sa-l savati pe Victor Ponta”, a spus Orban.
„Noi nu încuviintam ceva venit de la ICCJ, noi cerem ceva”, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad.
Disputa s-a încheiat cu decizia ca deputati sa voteze proiectul de hotarâre de respingere a cererii de încuviintare a urmaririi penale pentru premierul Ponta.
UPDATE 10:57 – Orban, în plen: Azi votam ca sa stabilim clar daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia
Liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, a spus, marti, în plenul Camerei, ca votul de astazi va afecta democratia din România, iar ce se va decide va face înconjurul lumii, îndemându-si colegii sa voteze în favoarea justitiei si sa nu o obstructioneze.
”Decizia care se va lua azi va afecta democratia din România, perceptia cetatenilor asupra Parlamentului ca institutie fundamentala a democratiei, imaginea României. Ce se va decide azi va face înconjurul lumii si va fi urmarit de toate cancelariile lumii civilizate. Astazi nu vom vota, ca parlamentari, daca Victor Ponta este sau nu este vinovat, nu avem noi cadarea sa hotarâm acest lucru si nici informatiile necesare sa hotarâm acest lucru (…) 90 la suta dintre dumneavoastra nu ati vazut dosarul, va formulati punctul de vedere numai în baza informatiilor trunchiate. Noi azi votam pentru a stabili un lucru clar: în România, respectând Constitutia, nimeni nu e mai presus de lege, nici macar premierul. Azi votam daca Parlamentul sustine sau nu înfaptuirea dreptatii de catre puterea judecatoreasca. Azi votam ca sa stabilim clar daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia”, a spus Ludovic Orban în plenul Camerei, îndemându-i pe parlamentari sa voteze pentru justitie.
”Daca astazi se apropa începerea urmariiri penale, nu se schimba nimic în puterea României, nu este afectata majoritatea parlamentara. Daca premierul este supendat, presedintele numeste un premier interimar din majoritatea parlamentara. Nu înghititi minciuna cu lovitura de stat. Nu va impiedica nimeni sa formati un nou guvern cu aceeasi majoritate. Daca veti vota respingerea începerii urmaririi penale, veti deveni copartasi la distrugerea imaginii României. Votati în favoarea cererii de începere a urmaririi penale!”, a adaugat Orban.
El le-a spus celor prezenti în sala ca daca resping cererea DNA de începere a urmaririi penale a premierului, atunci sunt ”copartasi la distrugerea tarii”.
”Majoritatea nu ati avut afaceri oneroase, nu va transformati voi, oameni onesti, care nu ati încacat legea, nu deveniti complici cu coruptia, nu aruncati asupra României o anatema care nu o putem îndeparta”, a mai spus Orban
El a aratat ca daca se aproba începerea urmaririi penale nu se schimba nimic în puterea României.
UPDATE 10:40 – Ponta cere deputatilor sa decida daca o hotarâre politica poate fi cenzurata de catre un procuror
Premierul Victor Ponta le-a cerut deputatilor sa decida daca o hotarâre politica, precum numirea unui ministru, poate fi cenzurata de catre o alta putere sau de un reprezentant al acesteia, în cazul de fata un procuror, si sa atraga raspunderea penala.
Adresându-se plenului Camerei deputatilor, Ponta a mai cerut sa fie decis daca mai este pastrata regula conform careia un guvern este schimbat doar de Parlament sau prin vot la alegeri.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*