Ultimele stiri

Spectacolul “7 (Prizonierul nr. 7)” se joacă, în premieră, la Teatrul Thespis din Timișoara

hess

Vineri, 14 martie, de la ora 20, are loc premiera spectacolului „7 (Prizonierul nr. 7)” la Teatrul Studenţesc Thespis, la Casa de Cultură a Studenţilor. Un spectacol inspirat din „Decalogul după Hess”, text scris în urmă cu 10 ani de Alina Nelega, text care  încearcă să pătrundă în mintea lui Rudolf Hess, adjunctul şi umbra lui Hitler, motorul din spatele maşinăriei infernale.

10 Mai 1941. Rudolf Hess decolează într-o direcţie necunoscută de pe aeroportul din Augsburg. Misiunea lui Hess urma să se desfăşoare în cea mai deplină discreţie, dar defecţiunea survenită la motorul avionului pe care îl pilota l-a determinat pe Hess să aterizeze forţat, fiind capturat.

Se întâmpla în ajunul războiului cu Uniunea Sovietică, cu scopul de a negocia pacea cu Regatul Unit. Walter Richard Rudolf Hess – Heß în germană (26 aprilie 1894 – 17 august 1987) a fost o figură proeminentă în cadrul Germaniei Naziste, adjunctul lui Adolf Hitler. A fost judecat la Nürnberg şi condamnat la închisoare pe viaţă la Spandau (Berlin), unde a murit în 1987, prin suicid cu un cablu electric, cu o zi înainte de a fi eliberat…

Dintre toţi cei condamnaţi la închisoare în cadrul procesului de la Nürnberg, Hess a avut parte de pedeapsa cea mai dură, deşi, o recunosc chiar şi specialiştii în Drept Internaţional, gradul lui de vinovăţie a fost sensibil mai redus decât al altor lideri nazişti, fiind închis pe toată durata celui de-al II-lea război mondial. Atunci când existau semnale că deţinutul ar putea fi eliberat, în 1987, acesta s-a sinucis, prin spânzurare, într-o căsuţă de lemn din grădina închisorii.

Fiul lui avea să conteste varianta sinuciderii, afirmând că Hess fusese, de fapt, lichidat, de teamă că odată eliberat avea să facă mărturisiri deranjante pentru guvernele occidentale, în privinţa legăturilor dintre acestea şi Hitler, în perioada premergătoare izbucnirii războiului mondial, ţinând cont şi de faptul că toate scrisorile sale din închisoare au fost cenzurate.

“Spectacolul “7 – Prizonierul nr. 7” nu-şi propune să ierte greşelile trecutului, dar nici să le treacă cu vederea. Adevărul absolut nu există, dar adevărul poate avea mai multe perspective. Poţi fi sau nu loial unei cauze, dar cel mai important rămâne conştientizarea şi asumarea greşelii. Asta poate ne va ajuta să învăţăm şi să nu mai repetăm greşelile trecutului”, transmit organizatorii.

Regia aparţine actriţei Mădălina Ghiţescu, în rolul titular regăsindu-se Florin Manca, alături de Caius Mutulescu. Spectacolul este, ca de obicei, cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile. El se va relua după o săptămână, în seara de vineri, 21.03.2014, ora 20.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*