Ultimele stiri

Spitalul Judeţean din Timişoara a dat 820 de lei pe un cititor de carduri fiindcă a vrut calitate

card de sanatate

Spitalul Judeţean din Timişoara a plătit peste 90.000 de lei pentru 110 cititoare de carduri, instalate deja, conducerea unităţii sanitare declarând că a căutat calitatea, în timp ce Spitalul Municipal a cheltuit peste 10.000 de lei pentru 40 de aparate.
Cel mai mare spital din Timişoara, dar şi din vestul ţării – Spitalul Judeţean – a achiziţionat 110 cititoare de carduri de sănătate, care au fost instalate deja în policlinică, dar şi la urgenţe.

”Am achiziţionat 110 cititoare de carduri pe care le-am montat în Policlinica Spitalului Judeţean, precum şi la Urgenţe. Un astfel de cititor a costat 820 de lei cu tot cu TVA, are ecran, tastatură şi cablu lung de date. Ştim că sunt şi modele mai ieftine, fără ecrane, însă noi am căutat calitatea”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.
La rândul său, Spitalul Municipal din Timişoara a achiziţionat 40 de cititoare de carduri.
”Am ales un model agreat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Am cumpărat 40 de cititoare pe care am dat 260 de lei (pe aparat – n.r.), la care se adaugă TVA. Dacă se va constata pe parcurs că mai este nevoie de unul sau două, nu va fi o problemă să mai achiziţionăm”, a spus managerul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu.
Aproximativ 20 de cititoare de carduri de sănătate au fost cumpărate şi la Institutul de Cardiologie, iar la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au fost cumpărate şase cititoare. În ambele cazuri s-a ales un preţ mic, puţin peste o sută de lei.
La Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu au fost cumpărate 20 de astfel de cititoare, majoritatea fiind montate în policlinică.
”Avem deja cititoare pentru cardurile de sănătate. Nu sunt scumpe şi nu sunt multe la noi. Am cumpărat 22 de astfel de cititoare pentru că la noi e spital de copii. Am pus mai multe în policlinică, unde mai vin şi tineri de 18 ani, uneori. Preţul a fost unul minim”, a declarat managerul Spitalului de Copii, Ovidiu Adam.
Toate aceste spitale din Timişoara au cumpărat cititoarele de carduri de sănătate prin selecţie de oferte şi nu au organizat licitaţii.
Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.
Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.
Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*