Ultimele stiri

Sprijin pentru persoanele cu psoriazis din Timișoara! Ce campanie a fost inițiată pentru ca bolnavii să nu mai fie discriminați pentru că au pete roșii pe piele

psoriazis

Viața pacienților cu psoriazis din Timișoara se transformă într-un adevărat calvar în momentul în care află că sunt diagnosticați cu această maladie. O singură pată roșie apărută pe piele într-un loc vizibil este suficientă pentru ca oamenii să îl marginalizeze pe cel care o are, de teamă ca nu cumva aceasta să fie contagioasă. Astfel, o parte din pacienți ajung să-ți piardă locul de muncă, să divorțeze, iar până la depresie mai este un singur pas.

Societatea Română de Dermatologie și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune vine în sprijinul celor 400.000 de români diagnosticați cu psoriazis și au inițiat o amplă campanie ce se va desfășura în cinci mari orașe din țară, printre care și Timișoara. În cadrul acesteia, pacienții care suferă de psoriazis vor fi încurajați să se prezinte pentru consult la medicul dermatolog. Pentru că psoriazisul nu este doar o afecțiune dermatologică, bolnavii vor beneficia și de câte o consultație gratuită la dermatolog, psiholog și nutriționist.

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, care se transmite genetic, dar modul exact în care apare de la o generație la alta nefiind încă stabilit. Pete roșiatice pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe genunchi, coate, scalp și pot cauza senzația de mâncărime și arsură.

Medicii sunt de părere că psoriazisul a depășit de mult stadiul de “boală de piele”, și asta pentru că viața socială a pacienților este afectată. Ultimele statistici arată că la nivel mondial unul din trei pacienți a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5 % la pacienții cu psoriazis, în comparație cu rata de 2,4 % – 3,3 % pentru alți bolnavi în general.

De asemenea, psoriazisul afectează alegerea unei cariere profesionale. Deși această boală nu este contagioasă, mulți au impresia că psoriazisul se ia. Pacienții pot suna la numărul de telefon 0720 977 816, de luni până joi, între orele 10.00 – 16.00, și vor fi programați pentru consultații gratuite la specialitățile medicale amintite.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*