Ultimele stiri

Stat Islamic ar plănui atacuri asupra unor misiuni diplomatice din Turcia

Membri ai Statului Islamic (SI) provenind din oraşul sirian Kobane (nord) au pătruns în Turcia şi ar plănui atacuri asupra unor misiuni diplomatice la Ankara sau Istanbul, a avertizat serviciul turc de spionaj MIT, relatează ziarul Hurriyet în pagina electronică de joi.

Potrivit Organizaţiei Naţionale turce pentru Informaţii (MIT), care a alertat poliţia şi jandarmeria, sunt vizate misiunile diplomatice ale unor state care fac parte din coaliţia anti-SI condusă de către Statele Unite.

Forţele kurde, susţinute de coaliţie, au preluat de la jihadişti controlul asupra oraşului Kobane, pe 26 ianuarie, după mai bine de patru luni de la atacurile iniţiale.

Anterior, MIT notifica în scris poliţia şi jandarmeria turce, pe 3 fenruarie, cu privire la faptul că aproximativ 3.000 de membri SI, atât din Siria, cât şi din Irak, se aflau în regiune şi încercau să pătrundă pe teritoriul Turciei, vizând în special Hatay, Adana, Ankara şi Istanbul. Unii dintre jihadişti, inclusiv lideri însărcinaţi în cadrul grupării cu plănuirea unor atacuri, au pătruns deja pe teritoriul turc, unde locuiesc, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, cetăţeni sirieni şi palestinieni cu vârste între 17 şi 25 au pătruns pe teritoriul Turciei susţinând că sunt refugiaţi şi plănuiesc să plece către Europa – prin Bulgaria – pentru a ataca state care fac parte din coaliţia împotriva SI, potrivit alertei MTI.

Agenţia subliniază că stabilirea identităţii şi locului în care se află presupuşii membrii SI este o sarcină dificilă.

O regiune din districtul Suruç, situat în provincia Sanliurfa, la frontiera dintre Turcia şi Siria, a fost declarată „zonă restricţionată militar”, după ce spionajul turc a declanşat alerta. Biroul guvernatorului provinciei a precizat că interdicţia a fost introdusă pentru asigurarea securităţii cetăţenilor şi evitarea ameninţărilor. După lansarea alertei, trei poliţişti au fost răniţi în apropiere de Suruç, la 13 fenruarie, în urma unui atac cu bombă. Mai multe AICI.

.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*