Ultimele stiri

Stația de epurare poate “duce” de două ori Bega. Ce le recomandă Aquatim timișorenilor

statie epurare aquatim

Aquatim anunţă că ploile recente, din ultimele zile,  nu au pus probleme majore sistemului de canalizare din Timişoara. Debitul maxim de apă uzată ajuns în Staţia de epurare a apelor uzate din Timişoara, pe timpul ploilor din ultimele zile, a fost de 16 mii de litri/secundă, de 20 de ori mai mare decât debitul pe timp uscat. Acest lucru s-a întâmplat în data de 30 aprilie între orele 15 şi 16.

Este de menţionat că staţia de epurare poate prelua maxim 25 de mii de litri/secondă, aproape de două ori mai mult decât debitul râului Bega, dar asta în condiţiile în care apa uzată nu antrenează în drumul ei spre staţie deşeuri mari. La fiecare ploaie mai serioasă, în staţia de epurare ajung lemne, multe PET-uri, materiale de construcţii care solicită suplimentar utilajele şi îngreunează  procesul de preluare şi de epurare a apelor.

Schimbările climatice majore, cu care ne confruntăm în ultima vreme, generează ploi cu intensitate mare în intervale scurte de timp. Sistemul de canalizare din Timişoara are o lungime de aproximativ 500 km şi  are capacitate de preluare a unor debite mari de apă, dar poate fi blocat de pătrunderea accidentală sau intenţionată a materialelor de construcţii sau a altor materiale.

“Menţinerea sistemului de canalizare în stare de bună funcţionare depinde şi de modul în care cetăţenii respectă anumite norme elementare. Astfel, este interzis să se arunce în sistemul de canalizare, adică în chiuvetă, în WC sau direct în canal, gunoaie menajere solide, lichide cu suspensii, grăsimi, substanţe cu agresivitate chimică, produse inflamabile. Acestea formează depuneri pe pereţii canalelor şi pot forma obturări sau dopuri care împiedică evacuarea apelor uzate. Pentru imobilele care au subsoluri ce se pot inunda în cazul unor ploi abundente, recomandăm montarea pe conducta de evacuare la canalizare, înainte de racordul stradal, a unei clapete de refulare”, transmit reprezentanții Aquatim.

În cazul blocării evacuării apelor uzate se poate apela non-stop dispeceratul Aquatim, la numărul de telefon 0256 201 362.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*