Ultimele stiri

Statuia din Piaţa Libertăţii din Timişoara a fost RESTAURATĂ. Cât au costat lucrările

statuie piata libertatii

Lucrările de restaurare a statuii din Piaţa Libertăţii din Timişoara au fost, în sfârşit, finalizate. Acţiunea de recondiţionare a monumentului a început în 25 mai, iar în zilele următoare va avea loc recepţia lucrării.

Potrivit primarului Timişoarei, Nicolae Robu, monumentul Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk a fost restaurat în cadrul demersului de reabilitare a zonei istorice Cetate.

Actuala compoziţie statuară a fost comandată în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut.

Ultima acţiune de restaurare a fost în 1999-2000 şi a fost realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere. Costul total al documentaţiilor şi execuţiei este de 105.575 lei, sursa finanţării fiind bugetul local.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*