Ultimele stiri

Studenții timișoreni îi cer demisia ministrului pentru Învățământul Superior. Ce nemulțumiri au

osut

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timșoara (OSUT) își exprimă public indignarea față de prevederile Ordinului de Urgență nr. 49/2014 ce modifică Legea Educației Naționale emis de Guvernul Ponta în urmă cu trei zile, prevederi despre care spun că “măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate”.

Prin urmare, studenții îi cer demisia atât ministrului pentru Învățământul Superior, Mihnea Costoiu, dar și premierului Victor Ponta sau ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, pentru că au fost de acord cu aceste modificări.

Studenții sunt nemulțumiți de faptul că o persoană poate fi rector maxim două mandate succesive complete, și nu cel mult opt ani, așa cum era înainte de noul OUG. “Cu alte cuvinte, rectorii vor putea să își dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou. Mai mult decât atât, cadrele didactice vor putea să își rezerve pe viață scaunele de senatori universitari, transformându-se în adevărați moșieri care controlează și monopolizează puterea din universitate”, transmit studenții.

Aceștia sunt revoltați și de faptul că incompatibilitatea rector-parlamentar va deveni istorie, de reintroducerea doctoratului la forma “cu frecvență redusă”, ceea ce va determina un “boom” al numărului de doctori, care “în realitate nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor”.

Studenții nu sunt de acord nici cu faptul că universitățile particulare se vor transforma în afaceri profitabile pentru persoane fizice și vor funcționa după reglementări care nu țin cont de lege și astfel vor deveni fabric de diplome.

„Încă odată acest guvern își bate joc de sistemul educațional românesc, de interesele elevilor și ale studenților. Doar că noi nu acceptăm să mai fim luați de proști și nu acceptăm abuzurile pe care le fac ei. De aceea, cerem demisia tuturor semnatarilor acestei Ordonanțe de Urgență și a ministrului Mihnea Costoiu”, a declarat Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*