Ultimele stiri

Studenții trag un semnal de alarmă: „Universitățile românești nu au scăpat de moștenirea comunistă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), din care face parte și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) atrage atenția asupra cazurilor tot mai numeroase din ultima perioadă în care universitățile au încercat să reducă la tăcere orice formă prin care studenții și-au exprimat nemulțumirea față de starea sistemului educațional, apelând uneori la practici demne de perioada comunistă. De la amenințări în birourile decanatelor, până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenții se arată îngrijorați de faptul că acesta este modul în care unele universități aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenți cu privire la problemele din universități.

Cel mai recent caz adus în atenția opiniei publice este cazul unui student de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București care, din ce reiese din răspunsul universității, a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educației o scrisoare semnată de 700 de studenți în care erau prezentate problemele din universitate.

„Dreptul la liberă exprimare este un drept pentru care s-a luptat și care a fost câștigat la Revoluția din `89, de aceea ANOSR atrage atenția că orice încălcare a acestuia reprezintă un afront adus democrației și dezvoltării spiritului civic în rândul societății românești”, transmit reprezentanții ANOSR. Studenții mai precizează că vor pune la dispoziția studenților și organizațiilor studențești avocați care să îi sprijine prin toate formele legale posibile atunci când le sunt încălcate drepturile sau când sunt victimele unor abuzuri de genul celor de mai sus.

Este inadmisibil ca într-o societate democratică, într-o țară din Uniunea Europeană, în anul 2015, universitățile să încerce să reducă la tăcere orice opinie critică a studenților prin mijloace abuzive și încercări de intimidare. Ne bucurăm că până acum, la Timișoara, nu am întâlnit astfel de cazuri și că relaționarea dintre reprezentanții studenților și conducerea Universității de Vest din Timișoara se face pe calea dialogului deschis și civilizat. De asemenea, suntem solidari cu colegii noștri care au curaj să sesizeze nereguli în universitățile lor și îi îndemnăm să fie în continuare incisivi și să se lupte pentru drepturile și interesele studenților pe care îi reprezintă”, spune Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*