Ultimele stiri

Testări gratuite pentru timișorence pentru depistarea cancerului de col uterin și în 2015

medicamente

Ministerul Sănătăţii va derula şi anul viitor Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, care a fost inițiat în urmă cu doi ani. De asemenea, ministrul Nicolae Bănicioiu a decis să dubleze, pentru anul următor, fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș-Papanicolau.

“Continuăm acest program în scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală si a mortalităţii datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populația eligibilă și, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș Papanicolau”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Programul gratuit al Ministerului Sănătății se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. În cadrul programului există un număr 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul a beneficiat anul acesta de peste 18 milioane de lei, iar pentru 2015 am planificat o creștere a bugetului cu peste 50%.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management, printre care una se află la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*