Ultimele stiri

Timișoara a luat cu asalt Parlamentul European! Primul pas important în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost făcut

timisoara

Eveniment inedit în Parlamentul European! Aproape 200 de persoane angajate în instituția de la Bruxelles au luat parte la o acțiune de promovare a Timișoarei. Evenimentul organizat de europarlamentarul Cristian Bușoi în colaborare cu Primăria Timișoara a avut drept scop promovarea orașului de pe Bega pentru cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Astfel, timp de o săptămână, în una dintre cele mai circulate zone ale instituției europene vor fi expuse fotografii, sculpturi și picturi ale artiștilor timișoreni. Totul după ce europarlamentarul Cristian Bușoi, Primăria Timișoara, rectorii celor patru unversități de stat, dar și alte personalități marcante din orașul de pe Baga și-au dat mâna pentru organizarea unei expoziții deosebite chiar în Parlamentul European.

“Este o expoziție cu două componente importante, o componentă artistică reprezentană de picturile maestrului Flondor, de sculpturile în bronz ale maestrului Erța și de cele în lemn ale maestrului Irimescu, sunt opere care reprezintă o generație de artiști timișoreni. Pe de-altă parte există și o componentă informativă cu fotografii și informații despre elementele definitorii ale Timișoarei”, spune viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu .

Evenimentul a fost organizat la initiativa europarlamentarului Cristian Bușoi, care vede în expoziție o ocazie unică, prin care, spune el, se pot câștiga puncte în plus la mult râvnitul titlu de Capitală Culturală Europeană. În plus, Bușoi spune că Timișoara este primul oraș din România care are o astfel de acțiune de promovare în instituția de la Bruxelles, acesta fiind cu siguranță un atuu important.

Am cosiderat că un lucru important care poate fi făcut cu oportunitățile pe care mi le oferă funcția este să facem o expoziție în Parlamentul European cu informații despre Timișoara și cu câteva opera de artă, care să crească gradul de apreciere a Timișoarei în mediul european. (…) Nu știu dacă evenimentul va conta neapărat în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, dar toți cei care vor câuta pe internet informații despre proiect, vor găsi informații pe acest subiect, Timișoara fiind singurul oraș care s-a promovat în parlamentul European, spune Cristian Bușoi, organizatorul principal al evenimentului.

Vernisajul a fost luat cu asalt încă din primele momente. Aproape 200 de persone s-au strâns la standul special amenajat pentru a admira cultura timișoreană, dar și pentru a gusta din bucatele tradiționale românești și bănățene. Printre participant s-au numărat europarlamentari străini, dar și români. Vorbim de personalități precum Laaszlo Tokes, Daciana Sârbu sau Theodor Stolojan, aceștia și luând cuvântul rând pe rând în deschiderea expoziției. Alături de aceștia, la microfon au mai stat Cristian Bușoi, sau Nicolae Robu.

Totuși momentul care a stârnit aplauzele curoșilor a fost marcat de un recital la nai susținut de Mădălin Luca. Timp de câteva minute cei prezenți au stat cu ochii ațintiți la artist care i-a încântat cu muzică tradițională românească, acesta fiind și momentul care a încheiat expozitia numita, Timisoara-25 years of freedom.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*