Ultimele stiri

Timișoara ar putea câștiga bani de pe urma celui mai spectaculos aquapark din estul Europei! Aleșii locali trebuie să decidă dacă vor să colaboreze cu Primăria din Dudeștii Noi

aquapark

Un aquapark care să le ia fața ungurilor – asta vrea municipalitatea timișoreană. Momentan, însă, proiectul nu este nici măcar la stadiu de plan, căci aleșii locali nu se înțeleg. Unii vor ca obiectivul să fie ridicat chiar în orașul de pe Bega, alții susțin un parteneriat cu localitatea Dudeștii Noi, cea care are deja un proiect cu care ar putea aplica pentru fonduri de la Uniunea Europeană.

Mai întâi liberalul Ovidiu Ciuhandu, iar apoi social-democratul Dan Idolu i-au cerut primarului construirea unui aquapark la Timișoara. Robu nu vrea să audă de idee și susține cu dinții un parteneriat de realizarea a obiectivului împreună cu Primăria din Dudeștii Noi. Motivele primarului sunt întemeiate. Banii pentru un asemenea obiectiv vor veni de la Uniunea Europeană, iar aceasta nu va finanța două obiective de același gen, în aceeași zonă. În plus, dacă prin absurd ar face-o, cele două aquapark-uri s-ar falimenta reciproc pentru că turiștii s-ar împărți între cele două locuri de relaxare.

„Vom avea şi un aquapark, va fi cel mai mare din această parte de Europă. Este un proiect în valoare de peste 20 de milioane de euro, pe care încercăm să îl materializăm pe fondurile europene 2014-2020. Vorbim despre aquapark-ul de la Dudeştii Noi, este la 10 kilometri de Timişoara şi acolo avem toate premisele pentru a realiza acest aquapark la mare anvergură (…)Nu are sens să facem noi acum în Timişoara un aquapark mai mic decât cel de la Mako sau din altă parte din Ungaria, de la 100 de kilometri de Timişoara, pentru că nu ar avea succes un astfel de aquapark. Facem ceva mare, ceva spectaculos, atrăgător, şi atunci cu certitudine va avea succes. Va fi, repet, cel mai mare din această parte de Europă. Facem un parteneriat cu Primăria Dudeştii Noi şi vom aplica împreună ”, a explicat, la un moment dat, primarul Nicolae Robu.

Totuși, social-democratul Dan Idolu nu are încredere în proiectul celor de la Dudești, pe care îi vede cam neserioși din moment ce au planificat deschiderea unu aquapark încă de acum cinci ani și nu s-a reușit ducerea acestuia la bun sfârșit, și nici măcar obținerea finanțării. Tocmai din acest motiv, primarul Nicolae Robu a ales să-și cheme colegul de partid, pe Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi să prezinte proiectul tuturor aleșilor locali pentru a-i convinge că cea mai bună strategie de a avea un aquapark la Timișoara este aceea de a-l face la Dudești.

Vorbim de un proiect ce cuprinde realizarea a 5 bazine exterioare și a 3 interioare de recreere și agrement, diverse tobogane și accesorii acvatice de distracție, un centru SPA, o sală de sport, o sală multifuncționala, un bazin olimpic de înot, un sediu administrativ, magazine și restaurante, 350 de locuri de parcare, un lac artificial, o plaja pentru bronzat, zone verzi și o mica pădure în jurul centrului. Capacitatea este de 1000 de persoane exterior și 700 interior la SPA. Totul va fi realizat sub forma unei galaxii, căci proiectul se numește Universul Apei.

554_08.2 Universul apei macheta

Ideea primarului de la Dudești a venit în urma constatării că mulți timișoreni lăsau bani în Ungaria, la aquapark-uri ca cele de la Szeghed, Mako sau Gyula. Așa, acum cinci ani a apărut proiectul Universul Apei. Din păcate n-a ajuns să primească finanțare europeană până la momentul de față, căci prima dată obiectivul a intrat pe lista de așteptare, iar finanțarea s-a dat după principiul primul venit, primul servit, pentru primele obiective înscrise pe listă. Așa s-au pierdut prima dată banii europeni. Apoi, în 2013 s-a cerut să se facă proiectul în doar 18 luni, lucru care era practic imposibil, căci numai licitația ar fi ținut cel puțin 2 luni de zile, dacă nu s-ar fi depus contestații. Mai mult decât atât, Nica susține că doar procedurile ar fi durat cel puțin un an și nu ar fi putut duce proiectul la bun sfârșit, alegând să aștepte următorul exercițiu financiar.

Acum, cei de la Dudești s-a reapucat de proiect. Vor unul mult mai modern, și dacă se poate, în parteneriat cu Primăria Timișoara și Consiliul Județean.

„Ne-am reapucat de proiect pentru că cel de acum cinci ani e deja expirat. Strategia noastră vizează găsirea unui investitor privat sau atragerea de fonduri europene siguri sau în parteneriat cu Primăria Timișoara sau CJT”, explică primarul din Dudeștii Noi, Alin Nica.

Acum rămâne de văzut dacă aleșii locali vor alege să meargă cot la cot cu municipalitatea din comuna timișeană în acest proiect sau dacă îl vor abandona, căci șansele de realizarea a unui asemenea obiectiv chiar în orașul de pe Bega par de domeniul basmelor, Timișoara neavând la ora actuală nici măcar terenul necesar unui asemenea proiect.

7 Commentarii pe Timișoara ar putea câștiga bani de pe urma celui mai spectaculos aquapark din estul Europei! Aleșii locali trebuie să decidă dacă vor să colaboreze cu Primăria din Dudeștii Noi

  1. Oare cand veti intelege ca cea mai buna pozitionare a viitorului aquapark este terenul de langa Padurea verde, situat intre soseaua ce duce la Giarmata Vii si calea ferata, unde sunt disponibili in sistem privat cca 500 de ha, suficiente pentru cel mai mare aquapark din vestul Romaniei, pentru un viitor parc tematic de distractie si agrement, pentru terenuri de sport, locuri de parcare, hoteluri, dotari urbane si chiar pentru cel mai frumos cartier din zona metropolitana a Timisorii? Aici in mod sigur se vor gasi surse de apa termala, este un loc nepoluat, briza aduce un aer nepoluat dinspre Padurea verde, locul este foarte accesibil, aproape de Timisoara (in 10 min se ajunge in centru), aproape de centura, de autostrada, de Aeroport, factori decisivi in rentabilizarea afacerii. Deasemeni se poate combina bine cu varianta mai veche de a transforma o parte a Padurii verzi in parc metropolitan, cu toate dotarile necesare, piste de biciclete, aparate de exercitii fizice in aer liber, etc. Locul poate fi incadrat usor in viitorul sistem de transport ce va uni Timisoara de Aeroport. Apoi nu uitati ca Timisoara nu are un Centru expozitional la nivel international! Cu banii romanilor ccheltuiti timp de 25 de ani in Ungaria, ati fi putut acoperi de 3 ori aceste investitii. Eu chiar cred ca Timisoara si timisorenii merita acest proiect! Daca doriti, va mai pot da n argumente in favoarea acestui proiect!

  2. Sunt intrutotul de acord cu propunerea facuta de Mircea, mai ales cu locatia propusa!

  3. Excelenta ideia propusa de Mircea.

  4. Timisoara este cea mai buna locatie pentru un asemenea proiect. Ideea este geniala!!

  5. Cea mai buna si de viitor ideea lui Mircea! Ar fi cazul sa deschidem ochii si sa luam in considerare cate bonusuri ne ofera aceasta zona…

  6. Se pare ca Timisoara are terenuri doar pt mall-uri, pacat, ii sustin pe cei care vor un aquapark in Timisoara

  7. Cred ca ideia unui aquapark la Timisoara, langa padurea verde, unde sunt deja conditii naturale pentru asa ceva este fff buna. De fiecare data cand mergem cu familia in Ungaria, ii admir cum au reusit ca in fiecare localitate sa faca astfel de stranduri in care majoritatea vizitatorilor sunt din Romania. Binenteles ca tot orasul beneficiaza de acesti vizitatori pentru ca seara ii reintalnesti in restaurante, cofetarii, cafenele si magazine. Oare noi nu suntem in stare?

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*