Ultimele stiri

Timișoara are buget pe 2015! Cum a împărțit Primăria cele aproape 295 de milioane de euro pe care le are la dispoziție

timisoara

Timișoara are, în sfârșit, buget pentru anul 2015. Vorbim de aproape 1,3 miliarde de lei în acest an, adică aproape 295 milioane de euro. Banii sunt mai puțini spre deosebire de anul trecut, când bugetul a fost mai mare cu aproape 21 de milioane de euro.

Anul acesta, pentru investiţii, administraţia locală a prevăzut din bugetul local suma de 180,8 milioane de lei, adică aproximativ 41 de milioane de euro.

În ceea ce priveșe învăţământul, acesta va avea parte de 9,2 milioane de lei. Cu această sumă se vor face lucrări la şcoli generale, licee şi grădiniţe. În plus, în plan mai este și achiziţionarea Grădiniţei PP14 din Odobescu, auditul energetic al clădirilor, extinderea Şcolii Generale nr. 16 la parter plus două etaje şi reabilitarea acoperişului la Generală 25. De asemenea, au mai fost prevăzuţi bani pentru studii şi proiecte, cum ar fi cele pentru mansardarea Şcolii Generale nr. 30 sau realizarea unei săli de sport la Generală 25. În plus, municipalitatea alocă 50.000 de lei pentru demararea lucrărilor la corpul 2 al Liceului Lenau din Zona Oituz şi 200.000 de lei pentru reabilitarea Colegiului Tehnic Regele Ferdinand de pe strada Renaşterii. Alţi 199.500 de lei ar urma să meargă pentru reabilitarea acoperişului internatului Liceului Silvic, iar 3 milioane de lei vor merge pentru achiziţionarea clădirii Colegiului Băbăţean.

Capitolul sănătate are alocaţi aproape 33,8 milioane de lei. Cei mai mulți bani, 20 de milioane de lei, se duce la noul corp de clădire de la Spitalul de Copii. 3,8 milioane de lei sunt destinaţi modernizării Urgenţelor de la Clinicile Noi, iar restu banilor din bugetul prevăzut ar urma să meargă pentru dotări la Spitalul de Copii, Spitalul Municipal şi la Spitalul Victor Babeş.

În ceea ce privșete capitolul Cultură, recreere şi religie, Primăria Timișoara prevede alocarea a aproximativ 30 de milioane de lei. Pentru reabilitarea Galeriei Helios din Piaţa Victoriei sunt prevăzuţi 550.000 de lei, iar dotările din 2015 pentru Teatrul Maghiar, Teatrul German şi Filarmonica Banatul se ridică la 1,5 milioane de lei. În ceea ce privește partea sportivă, continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă are prevăzute 11,6 milioane de lei, iar constuirea unui bazin de înot de 25 de metri – 200.000 de lei.

Pe studii şi proiecte, municipalitatea dă aproximativ 1,2 milioane de lei. Este vorba de 300.000 de lei pentru documentaţia la sala polivalentă de 15.000 de locuri şi tot atât pentru un stadion cu 42.000 de locuri. Tot 300.000 de lei se duc pentru studiile necesare amenajării a patru bazine de înot şi încă 180.000 de lei pentru documentaţiile necesare realizării a 20 de terenuri de sport. 100.000 de lei se duc pe studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al unui stadion cu 5.000 de locuri, în vreme de 30.000 de lei costă documentaţia pentru automatizarea instalaţiei de tratare a apei la bazinul de înot de la Complex Bega.

Capitolului Întreţinere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement îi sunt allocate anul acesta 9,7 milioane de lei. Cei mai mulți bani se duc către modernizarea Parcului Pădurice, care se ridică la 5 milioane de lei. În plus, pentru reamenajarea Bălţii Lămâiţa municipalitatea alocă 2,7 milioane de lei, în vreme ce pentru amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Central alocă 1,5 milioane de lei.

Capitolul Asigurări şi asistenţă socială are la dispoziţie suma de 817.000 de lei. Aici este inclusă şi finanţarea unui nou corp la Casa Faenza , unde vorbim de alocarea unei sume de 308.000 de lei.

Capitolul Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică va beneficia de 22,8 milioane de lei. Sunt prevăzuţi bani pentru reabilitarea termică, dar şi pentru renovarea clădirilor istorice.

Capitolul Alimentări cu apă şi amenajări hidrotehnice are prevăzuţi 1,4 milioane de lei. Vorbim de bani alocați pentru introducerea canalizării în cartierul Ciarda, pentru extinderea reţelelor de apă şi canal în oraş, dar și pentru studiul de fezabilitate privind realizarea unei fântâni ornamentale pe Bega. Cea din urm ar urma să coste 150.000 de lei.

Iluminat public şi electrificările are parte de 3,5 milioane de lei din bugetul local. Cu această sumă, se vor extinde reţelele de iluminat din Timişoara şi se va alimenta cu energie electrică Pasajul Michelangelo.

Capitolul Transporturi beneficiază de 83,4 milioane de lei de la bugetul local. Pentru amenajarea Muzeului de Transport şi o parcare la RATT, municipalitatea alocă 1 milion de lei, iar pentru reabilitarea de tramvaie 15 milioane de lei. Alţi opt milioane de lei sunt prevăzuţi pentru achiziţia a 30 de autobuze articulate şi încă 1 milion de lei pentru 15 mini-buzuri. Pentru studiul de prefezabilitate privind introducerea liniilor de cale ferată în subteran sunt alocaţi 165.000 de lei.

Capitolul Drumuri şi Poduri are la dispoziţie anul acesta 11 milioane de lei. Zece milioane de lei vor fi alocaţi pentru lărgirea Pasajului Popa Şapcă, în vreme ce câte 100.000 de lei sunt prevăzuţi pentru consolidarea Podului Eroilor şi a Podului Ştefan cel Mare. Suma de 800.000 de lei se duce pe studii şi proiecte în domeniu.

Capitolul Străzi are parte de la bugetul local de 4,2 milioane de lei. Amenajarea străzii Musicescu va beneficia de 6,7 milioane de lei, Zona Câmpului – 1 milion de lei, strada Gh. Cotoşman – 770.000 lei, Zona Petuniei – Magnoliei – 3,9 milioane de lei, zona Weismuller – Laurenţiu Nicoară – 1,3 milioane de lei, iar drumul de legătură Calea Buziaşului – strada Siemens, sens giratoriu în Calea Buziaşului şi parcare publică – 5 milioane de lei. Printre lucrările noi de infrastructură finan’ate de la bugetul local se numără extinderea la patru benzi a străzii Podeanu – 8,7 milioane de lei, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor – 3 milioane de lei, realizarea drumurilor de legătură între str. Popa Şapcă şi Calea Aradului – 3 milioane de lei, modernizarea străzii G. Alexandrescu, pe tronsonul Calea Torontalului – Calea Aradului – 2 milioane de lei, amenajare Inel IV pe tronsonul strada Măcin – strada Constructorilor şi racord la strada Demetriade – 7 milioane de lei, amenajare str. Edgar Quinet – 1 milion de lei, amenajare strada Mircea Neamţu – 1,3 milioane de lei.

Bugetul va fi supus dezbaterilor publice miercuri, de la ora 15 la sediul Primăriei Timişoara, în sala de consiliu de la etajul I. Astfel că, orice timișorean nemulțumit de felul în care municipalitatea a propus împărțirea banilor își poate spune părerea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*