Ultimele stiri

Timișoara este Capitala Tineretului din România în 2016

timisoara

Grupul de inițiatori ai programului „Capitala Tineretului din România” – Consiliul Tineretului din România, Grupul Pont, Federația Share și Banca Comercială Română, cu susținerea Ministerului Tineretului și Sportului, felicită Timișoara, primul oraș care va deține această titulatură în România.

„Timişoara îşi asumă acest proiect de avangardă în politica naţională de susţinere a tinerilor şi stimulare a implicării lor în comunitate şi în dezvoltarea obiectivelor comune. Oraşul nostru şi-a câştigat recunoaşterea de centru educaţional puternic, cu o structură complexă, avand la bază competiţia, performanţa şi spiritul inovativ. Lansam această nouă provocare pentru ca vrem ca tinerii să valorifice toate aceste atu-uri, remarcându-se în viaţa comunităţii. Le doresc succes în acest nou demers şi îi asigur de susţinerea noastră necondiţionată.” a declarat Nicoale Robu, Primar Timisoara

„Pentru noi, BCR, tinerii sunt un element principal al strategiei de afaceri, pentru că știm că ei sunt cei care pot asigura prosperitatea României pe termen lung. După experiența de bancă oficială a Capitalei Europene a Tineretului în 2015 ne-am dat seama că parteneriatele între mediul de afaceri, autoritățile publice și societatea civilă sunt extrem de eficiente în crearea unor contexte publice care să îi pună în valoare pe tineri, și de aceea, am hotărât să ne implicăm pe termen lung în demararea și susținerea Capitalei Tineretului din România. Ne bucurăm că am găsit la Timișoara majoritatea criteriilor pe care o capitală a tineretului trebuie să le îndeplinească și că îi putem susține în anul de pilotare a titulaturii. Sperăm să reușim să atragem cât mai multe companii private care să se alăture demersului și să sustină inițiativele tinerilor”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail BCR, inițiator al programului Capitala Tineretului din România.

„Știm că tinerii pot dinamiza, pot da viață și pot găsi soluții pentru dezvoltarea comunităților din care fac parte prin inițiativele lor. Acest program-cadru vizează tinerii ca factor principal de dezvoltare urbană și își propune să convingă decidenții locali, să îi implice în decizii, iar pe tineri să își asume responsabilitatea și să acționeze pentru dezvoltarea orașului și a societății în care trăiesc”, a declarat Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tineretului din România, inițiator al programului Capitala Tineretului din România.

„Capitala Tineretului din România” poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor” a declarat Andras Farkas, membru fondator al Grupului PONT, inițiator al programului Capitala Tineretului din România.

„Cred cu putere că cea mai importantă realizare a anului 2015 în Cluj-Napoca o reprezintă în primul rând faptul că sectorul de tineret este unit, că am reușit să formăm niște mecanisme durabile de colaboare, atât în interiorul sectorului ONG de tineret, cât și al acestuia cu instituțiile publice locale și mediul privat. Sunt convins că atunci când tinerii au șansa să fie susținuți reușesc să aducă rezultate importante și sustenabile comunității din care provin prin energia și entuziasmul specific acestui sector de vârstă. Titulatura de Capitală a Tineretului din România reprezintă o oportunitate unică a orașelor din țară de a realiza un parteneriat strategic la nivel local între mediul non-guvernamental de tineret, autoritățile publice și mediul privat, pentru a emancipa tinerii la adevărata lor valoare. Federația Share Cluj-Napoca co-managerul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015 este implicată total în acest nou proiect, prin experiența acumulată în implemetarea proiectului Capitalei Europene a Tineretului. Suntem alături de prietenii noștri, tinerii din Timișoara, și suntem convinși că Timișoara va reprezenta un model în ceea ce înseamnă proiectul Capitalei Tineretului din Romania” a declarat Tudor Ogner, vicepreședinte al Federației Share Cluj-Napoca, initiator al programului Capitala Tineretului din Romania.

„Timișoara, Capitala Tineretului din România, este un program pentru și despre tineri, coordonat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, dar în care tinerii și organizațiile de tineret din Timișoara vor fi actorii principali. Ne propunem să atingem rezultate importante în acest an, care să genereze un impact pe termen lung în relația dintre tineri și comunitate, dintre tineri și autorități, dar și în interacțiunea tinerilor cu ceilalți asemeni lor. Vom anima spațiul urban, vom da viață parcurilor, vom crea punți de legătură între oameni diferiți, dar și între orașul nostru și alte orașe. Prin programul nostru de activități vom da o dimensiune cu adevărat națională acestui titlu, devenind un model pentru cei ce vor lua parte în viitor în competiția pentru Capitala Tineretului din România” a spus Mihai Vilcea, vicepreședintele Fundației pentru Tineret Timiș.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta programul- cadru, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viața socială. Încercând să stabilească noi modele de dialog structurat și de responsabilizare, de mobilizare a cetățenilor, aceste programe anuale contribuie semnificativ la armonizarea diversităților locale, conservând identitatea diversă a comunităților și totodata promovând toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

Vizibilitatea crescută a activităților de tineret, a inițiativelor societății civile și a programelor de voluntariat pe care o poate asigura un astfel de program va ajuta și la crearea de parteneriate regionale și implementarea proiectelor de dezvoltare bazate pe schimburi de bune practici. Promovarea sentimentului de responsabilitate și încurajarea implicării active a tinerilor în dezvoltarea comunității va duce la crearea unei comunități bazate pe valori comune.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*