Ultimele stiri

Timişoara sărbătoreşte Roşia Montană

Joi, 6 februarie 2014, timişorenii vor sărbători, alături de alte 26 de oraşe din ţară şi 10 oraşe din străinătate, Ziua Roşia Montană. Evenimentul este dedicat împlinirii a 1883 de ani de la atestarea documentară a existenţei Roşiei Montane. Atunci, numele latin al localităţii, a fost menţionat, pentru prima dată, în tăbliţa cerată nr. XVIII.

Evenimentul de joi va aduce în prim plan importanţa patrimoniului cultural şi natural al celei mai vechi localităţi miniere din România. De asemenea, Alburnus Maior şi Asociaţia Roşia Montană doresc să accentueze importanţa conservării acestor vestigii. În cadrul evenimentului, se vor discuta şi riscurile cu care se confruntă Roşia Montană din cauza proiectului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation, care doreşte să deschidă aici cea mai mare mină auriferă din Europa.

În cadrul evenimentului, se vor desfăşura mai multe activităţi culturale, la care intrarea va fi gratuită.

Programul Ziua Roşia Montană 2014 Timişoara:

 

Joi, 6 februarie

UVT

19.30: Proiecție filme

– “Patrimoniul Roșiei Montane în imagini” / Campania Salvați Roșia Montană / România / 24 min / 2013

– “Zidurile. Making Of” / Mihai Goțiu / România / 18 min /

– “2013 România – Geamăna” / Tică Darie / România / 3 min / 2013

– “#Roșia” / Florin Cofar / România / 3 min / 2013

Club Daos

22.00: concert Burning Table

 

Vineri, 7 februarie:

Cartea de Nisip

19.00: “Eu și Roșia Montană” – istoricul localității, al patrimoniului local și semnificația acestora pentru noi – mărturii ale prietenilor Roșiei Montane

19.40: “Alternative” – prezentarea comunității din Roșia Montană și a alternativelor la minerit insoțită de proiecția scurtmetrajelor:

– “Roșia Montană există datorită vouă!” / Tică Darie / România / 6 min / 2014 – PREMIERA

Departe de a fi doar o frază auzită la televizor, ”Uniți, Salvăm Roșia Montană” are o semnificație deosebită pentru localnicii din opoziție. Vă invităm să urmăriți o relatare emoționantă a felului în care roșienii au trăit protestele de anul trecut și să ascultați mesajul lor către noi, cei care am luptat și vom lupta în continuare pentru Roșia Montană!

– “Localnici din Rosia Montana” / Tica Darie / Romania / 8 min / 2014
Trei portrete pitoreşti ne prezintă roșieni care doresc să își păstreze pământul, identitatea și viața liniștită de zi cu zi.

20.30: recital Leah Burg

 

Sâmbătă, 8 februarie:

Cuib d’Arte

16.00 – 19.00: o serie de workshop-uri având ca temă Roșia Montană: stickere, broșe din fetru, mesaje în japoneză ce vor fi trimise prietenilor din Japonia pentru extinderea solidarității internaționale, pictură pe medalioane ceramice, stencil pe sacoșe

Aethernative

21.00: concert JamOnFish

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*