Ultimele stiri

Timișoreanul Octavian Bocșa, veteranul de război care nu suferă de nicio boală la 100 de ANI

octavian bocsa

În Timișoara mai trăiesc doar 20 de persoane care au împlinit venerabila vârstă de o sută de ani. Printre acestea se numără și Octavian Bocșa, veteran de război, care astăzi a împlinit un secol de viață. Bărbatul se simte mai bine ca niciodată, nu ia medicamente, iar ziua și-o petrece alături de soția lui, care, la cei 87 de ani, îi cântă la pian când se simte mai bine.

„M-am oțelit în război, am fost pe front din 1941 până în 1945. Am participat la cucerirea Odessei și la trecerea Donetsk-ului, am avut și noroc că Cel de Sus m-a ocrotit să fiu lovit. Am primit o schijă la cască, care a ricoșat și nu și-a atins scopul și un glonț în vârful cizmei. Eu eram tunar, lucram cu opt tunuri în același timp. eram comandant la o baterie”, își amintește Octavian Bocșa despre cum a fost în cel De-al Doilea Război Mondial.

Octavian Bocșa s-a născut în comuna Giroc, a făcut școala primară în localitate, liceul la Timișoara, iar facultatea de drept la București. După ce a terminat facultatea a luptat pe front, iar când s-a întors a profesat ca avocat timp de zece ani, apoi ca și consilier jurist.

Veteranul de război nu se prea uită la televizor, dar nici nu se plictisește pentru că are o bibliotecă impresionantă cu 3.000 de volume. Iar atunci când este vreme bună, merge în grădina fiicei sale și dă o mână de ajutor, se plimbă până la cofetărie sau gătește, una dintre marile sale pasiuni.

Octavian Bocșa dezvăluie și secretul longevității sale: „Nu iau niciun fel de medicament, beau mult lapte, nu beau cafea, nu am fumat niciodată, vicii dinastea periculoase nu am”.

Veteranul de război timișorean este căsători de 57 de ani, are o fată și un băiat și patru nepoți.

 

 

1 Commentariu pe Timișoreanul Octavian Bocșa, veteranul de război care nu suferă de nicio boală la 100 de ANI

  1. Neculae JUNCU // 3 decembrie 2014 a 17:31 // Răspunde

    Astazi am butonat pe TVR3 si am dat de un reportaj din Timisoara
    care il avea invitat pe Octavian Bocsa. Desi sotia ma tot chema la masa, nu m-am despartit de TV, era prea interesant. Am ramas surprins de vivacitatea si memoria acestui om, povestind amanunte importante de pe parcursul vietii sale. Mi-am amintit atunci de tatal meu care era nascut in 1915 si care ca si Octavian Bocsa a facut razboiul tot spre Crimeia. Un om modest care m-a impresionat tare mult. Eu am 76 ani si desigur mi-as dori sa ating suta de ani. Va scriu ptr ca dupa TVR3 am vrut sa aflu mai multe despre acest OM exceptional si l-am descoperit si pe Google. Ii doresc toate cele bune.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*