Ultimele stiri

Timișorenii au stat la coadă ca să admire eclipsa parțială de Soare, la Observatorul Astronomic FOTO

Eclipsa parțială de Soare a putut fi admirată, astăzi, și de timișoreni, indiferent în ce zonă s-au aflat, pentru că vremea a ținut cu noi, iar pe cer nu a fost niciun nor.

Reprezentanții Observatorului Astronomic din Timișoara s-au gândit să organizeze o zi a porților deschise, astfel că timișorenii curioși să vadă cum arată o eclipsă parțială de Soare cu ajutorul instrumentelor astronomice au fost invitați la sediul observatorului, intrarea fiind liberă. Astfel, peste o mie de timișoreni, majoritatea copii, au venit la Observatorul Astronomic.

Participanții au aflat mai multe și despre eclipse, s-au prezentat câteva instrumente astronomice şi au observat Eclipsa de Soare cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni.

Pe data de 20 martie are loc un fenomen astronomic foarte spectaculos şi destul de rar în ultimii ani: o Eclipsă de Soare. Eclipsa este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Feroe şi Svalbard. Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei. În Timişoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca şi o curiozitate în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară (momentul de început al primăverii astronomice).

În orașul de pe Bega, eclipsa a început la ora 10.41 și s-a terminat la ora 13.01, momentul maxim având loc la ora 11.50.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*