Ultimele stiri

Timișorenii nu vor să adopte copii mai mari de cinci ani, de etnie romă sau cu probleme de sănătate. Ce se întâmplă cu micuții “greu adoptabili”

copil greu adoptabil

Timișorenii care doresc să înfieze un copil se feresc de cei cu vârsta peste cinci ani, cei de etnie romă, frații sau copiii cu probleme de sănătate sau cu grad de handicap. Aceasta este concluzia la care au ajuns asistenții sociali din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

“Era un șablon în ceea ce privește copilul adoptabil: să fie de vârstă mică, blond, frumos, cu ochi albaștri”, a precizat, astăzi, Emilia Milutinovici, șefa DGASPC Timiș. Aproape 120 de copii aflați în centrele de plasament din județul Timiș intră în categoria celor “greu adoptabili”, așa că asistenții sociali reușesc foarte rar să găsească o familie care să-i adopte. În aceste condiții, acești copii sunt condamnați să-și petreacă copilăria internați în centrele de plasament, fără să aibă parte de afecțiune.

Printre cei care au sărit în sprijinul acestor copii se numără și soții Stela și Dorin, care au adoptat o fetiță de opt ani. “Tocmai am dobândit o fetiță minunată și suntem foarte bucuroși. Totul s-a schimbat de când a venit ea. Nu ne pare rău nicio clipă pentru pasul pe care l-am făcut, am avut și noi moment de impas, ne-am dorit un copil mai mic pe care să-l învățăm cum să țină creionul în mână. Fetița este în clasa întâi, dar tot ne-au mai rămas lucruri pe care să o învățăm”, a povestit Stela.

Pentru a promova și mai intens adopția, începând din acest an, în România se sărbătorește Ziua Națională a Adopției. Și DGASPC Timiș a marcat această zi printr-un spectacol cu surprize ce a avut loc la Iulius Mall, dedicate tuturor copiilor. Sloganul aceste zile este “Fă diferența! Adoptă!”, iar în acest an se pune un accent crescut per sensibilizarea și conștientizarea familiilor cu privire la importanța faptului că fiecare copil are nevoie de o familie, militând, astfel, pentru adopția copiilor “greu adoptabili”.

În România, procedura medie de adopție durează aproximativ un an și două luni, acesta fiind unul dintre cele mai mici termene la nivelul țărilor Uniunii Europene. În România sunt, în prezent, peste 3.400 de copii adoptabili, 1.470 de familii și persoane fiind atestate ca apte să adopte. Anul trecut, au fost încuviințate 809 adopții. În centrele de plasament din județul Timiș se află peste 1.700 de copii.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*