Ultimele stiri

Traian Băsescu: Ordonanța de urgență care modifică BEC este neconstituțională. Avocatul Poporului sabotează democrația

Președintele Traian Băsescu a sugerat, miercuri, într-o declarație de presă, că ar putea ataca la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență a Guvernului referitoare la desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie.

„Existența OUG nr 45 din 2014, din 26 iunie, este aceea care modifică atât BEC, cât și reprezentarea în secțiile de votare, precum și modalitatea de vot”, a precizat președintele.

„Îl atenționez pe primul-ministru, care a semnat această ordonanță de urgență, că atât Comisia de la Veneția, cât și Curtea Constituțională a României au, primii, recomandări, Curtea Constituțională hotărâri, care precizează foarte clar că nu trebuie emise astfel de acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor. Deci, ordonanța 45 este o ordonanță care afectează procesul electoral. Ea este neconstituțională”, a punctat Traian Băsescu.

Potrivit Digi24.ro, pe de altă parte, președintele a avut critici și la adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cu care a mai avut o controversă, după ce i-a cerut să atace o OUG la CCR, iar acesta a refuzat să dea curs solicitării.

„Îmi pare rău să mai fac trimitere la Avocatul Poporului, care pur și simplu sabotează democrația prin inactivitate și-n ceea ce privește ordonanța de urgență 45, și-n ceea ce privește OUG care a modificat Legea educației și cu certitudine o va face și dacă mâine Guvernul emite OUG legată de transferul de primari, de care Victor Ponta are nevoie ca aerul, pentru că altfel nu poate ieși președinte”, a acuzat președintele.

„De aceea este această disperare, să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituția, pentru că administrația locală este instituție constituțională, este definită în Constituție”, a conchis președintele.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*