Ultimele stiri

Trei români în top 10 hackeri specializaţi în criminalitate cibernetică

hacker

Hackerii români sunt cunoscuți în toată lumea. Trei din primii zece utilizatori ai celui mai important şi apreciat forum de criminalitate cibernetică sunt din România. Afirmația îi aparține directorului adjunct al Centrului de Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Gabriel Mazilu.

Autorităţile române susţin că într-un top al forumurilor de criminalitate cibernetică, românii sunt printre cei mai „apreciaţi” hackeri.

„România are deja la activ cel puţin trei botneţi (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără ştirea utilizatorilor acestora – n.r.) de concepţie proprie, naţională. Hackerii români sunt foarte imaginativi şi foarte ingenioşi şi au o adaptibilitate singulară pe piaţă. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputaţii. În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator (nickname-urile n.r.)”, a spus Gabriel Mazilu, directorul adjunct al Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Hackerii români s-au specializat mai ales în atacarea sistemelor bancare sau a pieţelor comerciale digitale. De asemenea, adjunctul SRI spune că victimele cele mai frecvente sunt din Marea Britanie şi SUA.

„Cu predilecţie au fost vizate victime din Statele Unite şi Marea Britanie. Numărul de infractori din respectivele reţele a variat de la 117, în cazul grupării Costea, până la un număr foarte mic, cum ar fi gruparea Păunescu, care a avut şapte cetăţeni români arestaţi, foşti hackeri, care au înţeles utilitatea în constituirea de servicii pe care le închiriau unor reţele de crimă organizată din Rusia sau Ucraina, ţări ex-sovietice în general, care au produs un impact de aproximativ un sfert de miliard de dolari”, a mai spus Mazilu.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*