Ultimele stiri

Turma de zimbri din Armeniș își recapătă forțele, în ciuda răspândirii „bolii limbii albastre”

zimbri

Deși ultimele luni au pus la încercare turma de zimbri din Munții Țarcu, starea fizică a acestora este mai bună. Zimbrii par să fi câștigat în greutate, având astfel mai multe șanse ca organismul lor să dezvolte anticorpi împotriva „bolii limbii albastre” ce se manifestă deja în 26 de județe din țară.

În ultimele săptămâni, trei dintre cei 17 zimbri aduși în Armeniș în cadrul proiectului de resălbăticire inițiat de WWF-România și Rewilding Europe au murit, fiind suspecți de „boala limbii albastre”. Acest lucru a fost confirmat de Autoritatea Natională Sanitar-Veterinară, în două dintre cazuri.

Virusul ce s-a răspândit la bovine din toată țara i-a prins pe zimbri într-o perioadă delicată. Trecerea dintre anotimpuri, perioadă cu o umiditatea ridicată și schimbarea părului le-a solicitat suplimentar organismul. Drept urmare, imunitatea acestora este scăzută, pe fondul unui stres pre-existent cauzat de transportul în Romania, tranchilizare și schimbările sociale prin care au trecut.

„Răspândirea acestei boli serioase în toată România ne arată cât de importantă este inițiativa noastră de a crește numărul de turme de zimbri sălbatici din Europa. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă o epidemie majoră ar decima unul dintre nucleele principale de zimbri; specia ar fi din nou în pericol”, explică Wouter Helmer, Directorul Rewilding Europe.

În câteva săptămâni, WWF va organiza un seminar cu medici veterinari și specialiști în animale sălbatice. Grupul de lucru va fi consultat în elaborarea unui plan de acțiune pentru a susține turma de zimbri pe timp de iarnă. Riscurile răspândirii virusului sunt în scădere, insectele hematofage care îl transmit devenind inactive în anotimpul rece.

În Mai 2015, turma de zimbri din Munții Țarcu va fi eliberată și va deveni prima care trăiește în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul 18 încoace. Tot în primăvara viitoare, un nou grup de zimbri va fi adus în Munții Tarcu în vederea formării unei populații viabile de 500 de animale până în 2022.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*