Ultimele stiri

Turtă dulce cu unt SOLE și lapte de consum SOLE

Turtă dulce cu unt SOLE

Reteta postata de Emilia
Turtă dulce cu unt SOLE (și lapte de consum SOLE de 3,5% grasime)

Ingrediente:
– 500 g faina;
– 350 g miere;
– 100 g zahar;
– un pachet unt SOLE 82% grăsime (100 g);
– un ou;
– 10 g bicarbonat de sodiu;
– 3 linguri lapte de consum SOLE, 3,5% grăsime;
– o lingura de cacao;
– 40 g amestec de scortisoara, cardamom, nucosara, cuisoare, anason si coriandru (macinate fin); pentru glazura: – un albus ou;
– 350 g zahar pudra;
– 3 picaturi zeama de lamaie.

Mod de preparare:
Mierea o amestecam cu untul si zaharul intr-o craticioara cu fund gros si o punem pe foc foarte mic. Cand zaharul este complet topit, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca aproximativ 5 minute.  Adaugam oul, 1 lingura de cacao, mixul de condimente si amestecam bine. Apoi încorporam faina data prin sita in mixul de miere si framantam sau mixam pana la inglobarea perfecta. Obținem astfel un aluat extrem de lipicios de aceea ar fi mai bine sa folosim robotul de bucatarie. În final adaugam bicarbonatul dizolvat in 3 linguri de lapte si framantam bine pana il distribuim in aluat. Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il punem la frigider pana a doua zi, cand vom imparti aluatul in doua bucati si vom intinde fiecare bucata pe un blat de lucru (foarte bine dat cu faină) intr-o foaie subtire de 0,3 -0,5 cm grosime.
Punem aluatul in formele speciale (eu am folosit forma cu specific sezonului acesta – pentru mos-craciun/nicolae) sau il decupam cu forme si asezam turta dulce in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, Preincalzim cuptorul la 180°C si coacem turta dulce pentru circa 8 minute.
Daca vrem ca turta dulce sa fie frageda si dupa ce se raceste, nu o coacem mai mult de 8 minute in cuptorul electric sau 10-12 minute circa in cuptorul pe gaz. Cand biscuiteii au crescut dar nu s-au colorat nici macar pe margini, este timpul sa ii scoatem.
Ii lasam apoi sa se raceasca in tava (pentru ca sunt foarte moi imediat scosi din cuptor) si apoi incepem sa ii decoram dupa preferinta.

Glazura:
Un albus de ou amestecat cu un varf de cutit de sare si 2-3 picaturi de suc de lamaie le mixam bine, apoi adaugam treptat zaharul pudra si continuam sa mixam pana cand obtinem o glazura cremoasa ce nu isi pierde forma atunci cand decoram turta dulce.
Pentru glazura colorata, adaugam colorant alimentar in glazura alba.
Pentru decor putem folosi bombonele colorate, inimioara ori bilute de zahar.

Pofta buna!

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*