Ultimele stiri

Ucraina: acord de principiu pentru noi sancțiuni UE contra Rusiei

Ambasadorii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene au aprobat vineri seară la Bruxelles noi sancțiuni economice contra Rusiei pentru încălcarea suveranității Ucrainei, în ciuda unui acord de încetare a focului în timpul zilei între forțele ucrainene și rebelii proruși, potrivit unei surse diplomatice, informează Agerpres.

„Există un acord de principiu asupra unor noi sancțiuni și o decizie oficială va fi luată luni prin procedură scrisă”, a declarat pentru AFP un diplomat european sub acoperirea anonimatului.

Președinții în exercițiu ai Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și UE, Herman Van Rompuy, „îi vor informa pe șefii de stat și de guvern într-o scrisoare trimisă în această seară /vineri/”, a precizat această sursă.

Ambasadorii „au aprobat în această seară /vineri/ un set de măsuri restrictive suplimentare în raport cu situația din Ucraina, așa cum au fost mandatați de Consiliul European din 30 august”, a declarat o altă sursă diplomatică europeană. „Pachetul include măsuri consolidate privind accesul pe piețele de capital, apărarea, bunurile cu dublă utilizare civilă și militară și tehnologiile sensibile, precum și o nouă listă de persoane ce se adăugă pe lista de sancțiuni specifice /înghețarea bunurilor și interdicții de viză/”, a precizat această sursă.

Potrivit Agerpres, textul va fi finalizat în weekend pentru ca o procedură scrisă de adoptare să poată fi lansată luni dimineață. Odată adoptată în mod formal, această serie de măsuri va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, ceea ce va permite intrarea lor în vigoare, probabil marți, potrivit aceleiași surse.

„Aceasta este o dovadă că guvernele UE sunt gata să facă tot ce trebuie pentru a arăta Rusiei consecințele acțiunilor ei”, a estimat o a treia sursă diplomatică.

Sursă foto: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*