Ultimele stiri

Un alergolog timișorean lucrează la un vaccin revoluționar împotriva alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluționar, aflat în faza studiilor de laborator și de testare, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Timișoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

„Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structură care induce reacția alergică. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculară și apoi se urmărește asamblarea sa într-un vaccin real, ceea ce înseamnă patru injecții care vor duce la vindecarea acestei alergii atât de severe”, a declarat marți, prof. Carmen Bunu.

Potrivit alergologului timișorean, realizarea vaccinului se bazează pe biologia moleculară.

Evidențele arată că în jur de 15% dintre timișoreni prezintă alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândește ușor, purtat de vânt, la mari depărtări de locul unde crește.

‘Este o problemă chiar severă, pentru că mulți timișoreni care sunt alergici, în mai mult de 5 ani, pot dezvolta astm bronșic în perioada când ambrozia este în aer. Este una dintre cele mai severe alergii care există în Europa și nu numai, pentru că planta face ravagii și în America. În prezent se aplică imunoterapia, care durează trei ani, dar cea mai eficientă soluție ar fi combaterea ambroziei’, a explicat Carmen Bunu, scrie AGERPRES.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*