Ultimele stiri

Un oraș din județul Timiș folosește ultimele tehnologii de iluminat stradal. Ce economie va face prin utilizarea energiei regenerabile

Clasicele sisteme de iluminat public din orașul Deta au fost date uitării. Printr-un proiect finanțat din fonduri europene aceste sisteme vor fi modernizate prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

Proiectul european are o valoare de aproape 800.000 de euro și este finanțat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. În Deta, în momentul de față, sistemul de iluminat public funcționează cu 600 de becuri clasice cu puterea de 250 – 280 de wati, urmând ca prin proiect să se schimbe 50 de stâlpi obișnuiți de iluminat stradal cu 50 de stâlpi pe care vor fi montate lămpi cu LEDuri.

Acestea din urmă vor fi fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice prin utilizarea energiei solare. Documentația tehnică prevede utilizarea energiei electrice înmagazinate în baterii, dar și o alimentare alternativă din rețeaua de alimentare existentă pentru orice avarii sau în perioadele de reparații.

Cu ajutorul investițiilor realizate în cadrul proiectului GLOSS, Primăria Deta va face o economie de aproximativ 7 % din consumul actual de energie electrică folosit pentru iluminatul stradal. Tehnologia care urmează să fie implementată în Deta este considerată cea mai performantă la ora actuală, lucrările de instalare a stâlpilor fiind preconizate să înceapă în cea de-a doua parte a anului 2014, cel mai probabil în luna octombrie, după finalizarea achizițiilor publice.

Proiectul GLOSS are și o componentă educativă deoarece în proiect sunt cuprinse două ateliere de lucru pe tema utilizării energiilor regenerabile, la care vor participa 200 de persoane, în special tineri din Deta și Vârșet.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*