Ultimele stiri

Un senator de Timiş propune reducerea programului de lucru la şase ore şi salarii mai mari

bani

Senatorul UNPR de Timiş Ioan Iovescu propune ca programul zilnic de lucru să fie redus de la opt ore la şase ore, iar salariul minim pe economie să fie majorat până la 1.500 de lei brut, el adăugând să va scrie un proiect de lege în acest sens.

Senatorul Ioan Iovescu a declarat, vineri, încă din anul 2013, s-a gândit la reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la şase ore, însă nu a găsit susţinere în partidul din care făcea parte atunci, PPDD.

”Ideea este veche. Din 2013 mă munceşte acest gând. E o penurie de locuri de muncă şi m-am gândit că unii oameni trag la trei schimburi în opt ore şi ce bine ar fi dacă s-ar reduce programul. În prima fază m-am gândit la cei care lucrează în trei schimburi. Am abordat în cadrul partidului această problemă, la PPDD, şi nu am găsit nicio susţinere de niciun fel. Mi s-a spus că cei de la Comunitatea Europeană nu permit aşa ceva, că pierdem investitorii că – vezi, Doamne – nu mai vin, că lucrează prea puţin muncitorii. Şi am amânat, dar acum am prins puteri, când am auzit că Suedia aplică ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeană nu mai stă în picioare, putem face aşa ceva, doar să avem voinţă politică”, a declarat Iovescu.

”Avantejele sunt multiple. Nu găsesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizării noastre. Investitorii vin la noi pentru că, mai ales, forţa de muncă este foarte ieftină. Un schimb plătit, trei muncitori, cât poate să îi coste? Randamentul sunt convins că va fi mai mare, dacă omul munceşte doar şase ore. În administraţia publică locală eu cred că oamenii stau degeaba opt ore. Am văzut la comune, din experienţa proprie, că oamenii sunt agitaţi la sate şi ar mai face ceva pe lângă case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun că în acest fel oamenii sunt mai fericiţi, de ce nu am fi şi noi mai fericiţi? Să poată oamenii să aibă împărtăşire în cadrul familiei, să poată să se întâlnească, să stea mai mult cu copiii, să le dea educaţie”, a mai spus Iovescu.

Parlamentarul a mai propus, de asemenea, majorarea salariului minim pe economie, scrie Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*