Ultimele stiri

Universitatea de Vest din Timișoara le vine de hac studenților care fură lucrări de pe internet. Ce soluție antiplagiat va implementa

universitatea de vest

Studenții, masteranzii și doctoranzii de la Universitatea de Vest din Timișoara își pot lua gândul că se vor mai putea prezenta cu lucrări furate de pe internet, și nu numai. Conducerea universității anunță că din anul universitar următor, va fi implementată o nouă soluție antiplagiat.

Turnitin reprezintă o soluție de prevenire și detecție a plagiatului în documente academice și științifice bazată pe analiza conținutului documentelor și corelarea acestora atât cu informații publice disponibile pe internet, cât și cu baze de date online (atât publice, cât și private) sau chiar în intranet-ul instituției beneficiare. În cadrul Universității de Vest, beneficiarii acestei soluții sunt peste 1000 de cadre didactice și cercetători care desfășoară activități didactice (tutori), precum și 16000 de studenți de licență, master și doctorat. Sistemul permite crearea unui număr nelimitat de tutori și verificarea unui număr nelimitat de documente.

Sistemul Turnitin este implementat în UVT sub forma unui serviciu, care funcționează în felul următor: un tutore se înregistrează în sistem cu disciplinele pe care le predă. La fiecare disciplină pot fi atașate una sau mai multe activități cu termene de realizare, inclusiv termene intermediare. Dintre documentele care rezultă în urma realizării activităților asignate amintim: teme, referate, lucrări de licență, lucrări de dizertație, teze de doctorat. Tutorii pot vizualiza și evalua via Turnitin documentele introduse de studenți. Aceștia din urmă pot încărca documente și vizualiza rezultatele evaluării documentelor proprii.

În plus, alături de pachetul Turnitin, este funcțional și serviciul iTenticate destinat în mod special cadrelor didactice și cercetătorilor din UVT în scopul evaluării articolelor științifice înainte de transmiterea lor la reviste sau conferințe. Vor putea fi introduse pe perioada anului universitar un număr de 35 000 de documente.

“Principalul scop al utilizării Turnitin în cadrul UVT este de a-i ajuta pe studenții de la toate ciclurile de studii să redacteze texte oneste, folosind într-o manieră corectă resursele de documentare. Fie că este vorba despre teme, referate sau lucrări complexe de final de ciclu, calitatea tuturor acestor documente redactate de către studenți va crește. Este o soluție utilizată la nivel mondial pe care am dorit-o implementată la UVT, o facilitate pentru cadre didactice, studenți și cercetători”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*