Ultimele stiri

Universitatea de Vest din Timișoara trage un semnal de alarmă: „Educația nu este o marfă!”

marilen pirtea

Trei acorduri internaționale între Uniunea Europeană și diferite țări ar putea transforma educația într-o „marfă”, este de părere Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Acestea propun eliminarea barierelor în numeroase sectoare ale economiei, stimulând creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Prevederile merg, însă, mult mai departe, dincolo de scopul unui acord comercial tradițional, astfel că privesc maximizarea cooperării dintre cele mai mari piețe din lume și deschiderea unui singur spațiu de comerț și investiții.

„Riscul este ca educația să fie percepută ca un serviciu comercial, nefiind clar delimitat de celelalte sectoare economice, situație care ar conduce la transformarea învățământului universitar într-o „marfă”, spune Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara mai consideră că deschiderea de francize universitare presupune investiții majore în infrastructura didactică ce nu pot fi recuperate din nivelul actual al taxelor, „pericol care ne-ar duce la generații de tineri mai puțin pregătite, pentru că nu și-ar permite studii superioare. Într-un asemenea context, cercetarea fundamentală este în pericol, universitățile vor deveni instituții de cercetare orientate spre piață, lucru care contravine libertății academice”.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*