Ultimele stiri

Unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din România a fost inaugurat la Timișoara. Câți bolnavi de cancer vor fi tratați gratuit anual FOTO

aparat de radioterapie

Bolnavii de cancer din Timișoara și din toată zona de vest a țării beneficiază de unul dintre cele mai performante compartimente de radioterapie din țară. Acesta funcționează din acest an în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp și este un proiect al Asociației OncoHelp, în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.

Doar pentru achiziția aparatului de radioterapie investiția făcută a fost de 1,6 milioane de euro, însă în total a fost nevoie de trei milioane de euro. Din aceștia, 400.000 de euro au fost alocați de Asociația „Dăruiește Viață”, bani strânși de la companii. În cadrul secției de radioterapie vor putea fi îngrijiți în jur de 1.000 de pacienți anual. Aceștia sunt tratați pe baza trimiterii de la medicul de familie și a dovezii că sunt asigurați în sistemul public de sănătate. În aceste condiții, tratamentul este complet gratuit. Pacienții sunt tratați în ambulator, pentru că ședințele durează în jur de 10 -15 minute, timp de aproximantiv 4-5 săptămâni.

„Acum putem spune că avem o infrastructură la fel de performantă ca cea există în marile centre de radioterapie din Europa. Radioterapia este o zonă foarte deficitară în România. Ar trebui să avem aproximativ 80 de aparate de radioterapie, câte unul la 250.000 de locuitori, însă avem doar 24. În vestul țării, Timișoara are patru județe arondate: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, ceea ce înseamnă o populație de două milioane de locuitori. Deci, ar trebui să avem opt acceleratoare. În continuare este nevoie de astfel de aparate pentru radioterapie și sperăm să mai aducem încă un accelerator aici”, a explicat, astăzi, medicul Șerban Negru, fondatorul Asociației OncoHelp din Timișoara, în cadrul evenimentului de inaugurare a Centrului de Radioterapie performant.

Incidența  cancerului în județul Timiș este în continuă creștere, fiind unul din județele cu cea mai mare rată a cancerului din România. Peste 14.000 de persoane cu cancer sunt luate în evidență în regiunea Banatului. În Timișoara exista un singur centru de radioterapie în cadrul Spitalului Municipal Timișoara, care este suprasolicitat și nu poate răspunde tuturor cerințelor și numărului mare de pacienți.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*