Ultimele stiri

USZODA, focarul de infecție din centrul Timișoarei. Importantă bază sportivă cândva, azi, doar un munte de paragină / FOTO

În urmă cu câțiva ani, ruinele din Parcul Central încă purtau un nume sonor: Uszoda! Important centru de natație al Timișoarei cândva, de baza sportivă s-a ales, astăzi, doar praful. De ani buni este o ruină, de care, parcă, autoritățile au uitat. Noaptea doar oamenii străzii își fac veacul acolo, iar ziua, mormanele de gunoi, tencuiala căzută și mizeria fac ca de zonă să nu se apropie nimeni, deși, trecătorii întorc, inevitabil, capul.

De bază, teoretic, se ocupă Clubul Sportiv Școlar nr. 1, aflat în subordinea Ministerului Educației. În realitate, însă, zona a rămas părăsită și singurele asanări care se mai fac par a fi strângerile de crengi de pe terenul de baschet, dar și acelea, de puști curajoși, care uită de focarul de infecție din zonă, și vin uneori să mai arunce la panoul care abia se mai ține și el, oricum. Planuri au fost.  În 2007, CSS1 visa cu ochii deschiși la construirea unui bazin olimpic, cu peste 1.000 de locuri în tribune. Dar degeaba faci planuri pe hârtie, atunci când mâinile nu se pot apuca de treabă, așa că ideea s-a dus pe apa sâmbetei.

DSC_0538 DSC_0536

 

Recent, situația de la Uszoda a revenit și în atenția Primăriei Timișoara, care a trimis Poliția Locală să împartă amenzi. Deși și-ar dori să administreze ea baza, municipalitatea nu poate, căci, Ministerul Educației nu a oferit un răspuns în acest sens, așa că singura soluție palpabilă pare amendarea statului, până ce va decide să renoveze baza sportivă.

“Uite aşa, o să amendăm statul român! Cetăţenii au impresia că Primăria este de vină pentru paragina de la Uszoda. Ei nu ştiu că acel spaţiu nu se află în proprietatea noastră. Unii nu înţeleg să îşi îngrijească proprietăţile. E nepermis ca în Timişoara să arate aşa o proprietate, de parcă ar fi ţara nimănui”, susţine primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

DSC_0531 DSC_0535

CSS1 a fost amendat, săptămâna trecută, de Poliția Locală, cu 1.500 de lei pentru neîntreținerea bazei Uszoda. Deși primarul Nicolae Robu spune că nu știe dacă s-au mai dat și alte amenzi, misterul este elucidat chiar de unul dintre angajatii Clubului Sportiv Școlar 1, care spune că s-au mai dat cel puțin două amenzi, atenție, în ultimii trei ani. Așadar, la Uszoda s-a făcut curat o data pe an. Totuși, și atunci, a fost vorba doar de lucrări minore, de asanare, nu și de readucere în starea actuală a bazinelor, a tribunelor, vestiarelor, sau a terenlui de basket, care în momentul de față arată ca după război.

Uszoda – Decor demn de un film horror

În urmă cu aproximativ doi ani, timişorenii au protestat faţă de starea în care a ajuns „Uszoda”, aflată în paragină de mai bine de 20 de ani, dar nimic nu s-a rezolvat. Situația nu pare nici acum mai limpede căci, Primăria nu poate face altceva decât să împartă amenzi prin intermediul Poliției Locale.

După amenda primită, CSS1 a găsit o primă soluție de întreținere a zonei. A trimis la fața locului un muncitor cu o misiune clară: să ridice un gard, pe porțiunile în care acesta a fost distrus, pentru ca noaptea oamenii străzii să nu mai poată lua zona cu asalt. Totuși, clădirea aflată în ruină, fără geamuri, cu acoperișul găurit, acoperit cu graffiti, bântuit de câini maidanezi și unde mirosul de urină te izbește imediat ce te apropii, nu pare să aibă o șansă în plus împrejmuită de un gard. Poate doar, un nou perete alb pentru grafferii de ocazie…

DSC_0529 DSC_0530

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*