Ultimele stiri

Viceprimarul Dan Diaconu, memoriu adresat preşedintelui Iohannis pentru a aduce pe agenda publică problema clădirilor istorice. De ce este nemulţumit

Cladire istorica

Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, i-a trimis un memoria preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care se plânge de faptul că Primăria Timişoara nu poate reabilita clădirile istorice din oraş din cauza legislaţiei. Asta în condiţiile în care multe din cele peste 14.000 de clădiri istorice din Timişoara sunt degradate. Astfel, viceprimarul Timişoarei a trimis un memoriu preşedintelui pentru a aduce pe agenda publică problema clădirilor istorice.

Iată ce i-a scris Dan Diaconu preşedintelui României:

„Timişoara are şansa de a se mândri cu una dintre cele mai extinse şi bogate zone de clădiri protejate din România. Oraşul nostru, alături de Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Braşov şi multe altele, a avut norocul de a moşteni un patrimoniu cultural valoros, care conferă identitate oraşelor noastre şi nouă, locuitorilor acestora. Din păcate, evoluţia istorică a ultimelor decenii, când proprietari de drept au fost înlocuiţi cu chiriaşi vremelnici, cu procese interminabile de restituire şi recâştigare a proprietăţilor pierdute şi cu legislaţie confuză, au condus toate la degradări ale acestui patrimoniu excepţional şi, în unele cazuri, chiar la pierderea unor imobile valoroase.
Programele noastre de interventie activa sunt toate blocate in hatisul unei legislatii incomplete si neclare.

Ne adresăm Domnului Presedinte Iohannis ca fiind cel care poate aduce pe agenda publică problema clădirilor istorice din aceste oraşe ca fiind o problemă de importanţă naţională. Sute de mii de astfel de imobile din întreaga ţară sunt într-o stare de degradare îngrijorătoare, devenind un pericol public atât pentru trecători, cât şi pentru cei care locuiesc acolo. Din experienţa ultimilor ani am învăţat că aceşti proprietari nu au nici cunoştinţele şi nici putinţa de a-şi reabilita singuri imobilul monument istoric. Nemaipunând la socoteală obligaţia noastră de administratori ai oraşelor noastre de a ne îngriji de aspectul spaţiului public şi de exploatarea acestui uriaş potenţial turistic şi economic pe care îl avem la dispoziţie”.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*