Ultimele stiri

Victor Ponta – şah la PNL

O lovitură de imagine, spun analiştii economici despre măsura Guvernului Ponta de reducere a TVA la alimente la 9%. Şi una politică în egală măsură…

După ce a pierdut cursa prezidenţială, Victor Ponta se pare ca a ştiut să joace bine cartea guvernării, spun analiştii. Ponta a dat şah liberalilor prin promovarea unor măsuri economice de dreapta, cum ar fi relaxarea fiscală. Cea mai importantă, reducerea semnificativă a TVA la alimente, îi poate aduce lui Victor Ponta simpatia electoratului. În plus, PNL este pus într-o postură delicată, pentru că oricât ar încerca să facă opoziţie, nu poate contesta măsuri care sunt profund liberale. „Ceea ce noi dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive, or după toate semnalele pe care le-am văzut în ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa această măsură în acest moment”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu.
Analiştii politici cred că efectele relaxării fiscale se vor simţi în momente-cheie. Astfel, reducerea TVA la alimente se va resimţi în toamnă, ceea ce îi va asigura premierului garanţia că va rămâne la Palatul Victoria până la sfârşitul anului. Apoi, dacă de la 1 ianuarie anul viitor va fi aplicată şi scăderea generală a taxei pe valoare adăugată, aşa cum a promis premierul Victor Ponta, va fi o lovitură bună înainte de alegeri. „Ele se vor resimţi undeva prin martie, deci deja aproape de alegerile locale, ceea ce va fi un balon de oxigen suficient pentru primăriile PSD şi ale coaliţiei din ţară”, spune politologul Andrei Țăranu. „Este cel mai mic impact bugetar, dar cel mai mare impact de imagine, dacă vreţi, dacă reducem TVA-ul pentru alimente, având un guvern de stânga care tocmai încearcă să-i ajute pe cei mai puţini norocoşi”, spune consultantul fiscal Gabriel Sincu. Măsura reducerii TVA, mai cred mulţi analişti, îi garantează premierului şi majoritatea din Parlament, pentru că nimeni nu părăsește barca puterii într-un moment favorabil.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*