Ultimele stiri

VICTORIE importantă pentru Primăria Timișoara! Instituția a câștigat procesul pentru cinematografele din oraș

Timiș Cinema

Primăria Timișoara avea planuri mari cu cinematografele din oraș lăsate în paragină. Dar deși prin lege municipalitatea era îndreptățită să primească de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm cele opt clădiri în care în trecut au funcționat mai multe săli de film, acest lucru nu s-a întâmplat nici la mai bine de un an și jumătate de la câștigarea procesului, așa că starea lor a rămas deplorabilă.

Pe motiv că nimeni de la RADEF nu poate să semneze documentele pentru predarea clădirilor câștigate în instanță, municipalitatea timișoreană a dat în judecată la sfârșitul anului trecut Ministerul Culturii, instituția în subordinea căreia se află RADEF.

„Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, instituţie în subordinea căreia se află RADEF. De peste un an și jumătate, reprezentanţii RADEF refuză să întocmească procesul verbal de predare – primire, motivând că RADEF-ul nu mai are consiliu de administraţie şi nu are cine să îl semneze.”, a declarat la vremea respectivă viceprimarul Dan Diaconu.

Prima decizie a instanței a venit de curând și dă câștig de cauză municipalității timișorene. În momentul de față, Primăria Timișoara ar trebui să primească de la RADEF șapte dintre cele opt clădiri în care în trecut funcționau cinematografe și săli de film.  Vorbim de Cinema Timiş, Dacia, Arta, Grădina de Vară a Cinematografului Arta, Victoria, Unirea, Freidorf şi Fratelia. Decizia instanței, nu este însă definitivă, astfel că RADEF ar putea depune contestație.

„Iată că încă o victorie mare e care am reușit să obținem pentru îmbogățirea patrimoniului Timișoarei și abia aștept victoria finală, astfel încât să putem pune în valoare cinematografele lăsate în paragină, adică, mai exact spus, sunt duse în paragină pentru a pune mâna pe ele tot felul de smecheri”, a exclamat primarul Nicolae Robu.

Acum, municipalitatea are planuri mari cu cele șapte clădiri. Ele vor fi renovate, iar apoi vor lua tot destinații culturale. Cel mai sigur nu vor mai funcționa ca cinematografe, dar autoritățile promit săli de spectacol sau de repetiții pentru tinerii ce au diferite trupe și nu au unde repeta.

„Vom avea grijă de ele. Nu știu cât de viabil este un cinematograf. Pot să fie săli de spectacole, săli de repetiții. Unii vor să facă repetiții rock, alții repetiții la dansuri sau teatru, astfel că aceste săli ar fi foarte bine venite. Vor putea făcute și priecții de filme, dar nu știu dacă ar merge cineva să vizioneze filme după program uzual. Destinația culturală se va păstra”, a mai spus edilul.

Acum, însă, rămâne de văzut dacă RADEF va depune sau nu contestație pentru decizia instanței. Totuși, problematică rămâne recuperarea clădirii Cinema Studio, care între timp este pe cale să ajungă nu în proprieteatea muncipalității, ci a unui proprietar privat. Astfel, că PMT a ales să deschidă un proces separat în acest sens.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*