Ultimele stiri

Vinuri și mici atenții pentru aleșii locali! Cum subiectul renovării biroului lui Nicolae Robu a rămas o enigmă

robu-bojin

Știați că bunurile primite drept cadou de aleșii locali trebuie declarate? Ei bine, dacă nu știați acest lucru vi-l explică Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia, care a solicitat principalelor instituţii ale administraţiei publice locale mai multe informaţii pentru a putea analiza integritatea aleşilor locali. Acestea se referă la declararea şi inventarierea cadourilor primite de către aleşii locali în exercitarea mandatului lor, a valorii acestora şi a sursei.

În acest sens, pentru a putea fi identificată eventuala existenţă a unui interes ocult în relaţia dintre demnitarul public şi cel dispus să facă anumite donaţii, APD a cerut informaţii despre cadourile și donațiile primite de liderii de la Primăria Timişoara şi de la Consiliul Județean.

„Publicarea donaţiilor financiare şi a beneficiilor materiale sau de altă natură este importantă, deoarece ea poate revela existenţa legăturilor şi a intereselor particulare între demnitarul public şi orice persoană fizică sau juridică privată care poate afecta integritatea unor acţiuni ale instituţiei” transmit reprezentanţii APD.

Exces de zel la Primăria Timișoara

Dacă cei de la Consiliul Județean au comunicat că bunurile primite cadou nu au fost inventariate căci acestea au fost mai mici decât valoarea care trebuie declarată, constând în mare parte în vinuri și plachete, la Primăria Timișoara lucrurile au mers cu totul diferit. Astfel, instituția a inventariat şi cadourile cu o valoare mai mică de 200 de euro primite de la ambasadori, consuli  şi diverse delegaţii. Vorbim de sticle de vin,broșuri, albume de promovare,tablouri,cărți sau plachete care au ajuns în biroul primarului și a viceprimarilor.

Cei ce i-au renovat biroul lui Robu rămân incognito

Subiectul controversat al renovării biroului primarului Nicolae Robu rămâne totuși neelucidat. Chiar dacă acesta a declarat în repetate rânduri că renovarea a fost făcută din donații și chiar dacă cei de la APD au cerut cu insistență  informații despre valoarea donației și a persoanelor cu inimă mare care au decis să renoveze biroul primarului, acest lucru nu s-a materializat. Astfel că, nici până în momentul de față enigma renovării biroului primarului nu a putut fi elucidată nici măcar de reprezentanții Asociației Pro Democrația.

Totuși, aceștia atrag atenția că refuzul angajaților Primăriei și, implicit al primarului, de a oferi informații despre aceste donații iese din zona de legalitatea.

„Refuzul angajaţilor primăriei de a oferi informaţiile solicitate, confirmate public de primar, intră în zona legislaţiei anticorupţie, deoarece în cazul în care contribuţiile private nu sunt înregistrate în evidenţa contabilă a instituţiei ele se constituie în bunuri primite cu titlu gratuit, care ar fi trebuit declarate, aşa cum este prevăzut în mai multe legi, inclusiv cea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie” susţin reprezentanţii APD.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*