Ultimele stiri

Zece milioane de dolari despăgubire pentru 16 ani petrecuţi pe nedrept în închisoare

Un bărbat din New York, care a petrecut 16 ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, a obţinut zece milioane de dolari despăgubire din partea autorităţilor oraşului, a anunţat miercuri avocatul lui, citat de AFP.

Jabbar Collins, un afroamerican care în prezent are 42 de ani, a fost condamnat la Brooklyn în martie 1995 pentru uciderea unui rabin, Abraham Pollack, în februarie 1994, în principal pe baza unor mărturii care susţineau că a fost văzut fugind de la locul crimei. El avea atunci 21 de ani.

Din închisoare, Collins a învăţat dreptul şi a descoperit că unul dintre martori a revenit asupra declaraţiilor chiar înainte de proces, fără ca avocatul lui să fie informat.

Declaraţiile acestuia au fost scrise de poliţie, iar martorul a explicat că le-a semnat sub constrângere, pentru a evita să fie inculpat într-un alt caz. Jabbar Collins a descoperit, de asemenea, şi alte practici dubioase şi un judecător i-a anulat condamnarea în iunie 2010, denunţând aceste practici „ruşinoase” ale biroului procurorului din perioada respectivă, Charles Hynes. Collins a fost eliberat.

El a depus însă plângere în civil împotriva oraşului şi statului New York.

Cele două părţi au preferat un acord amiabil pentru a evita procesul. Statul a acceptat luna trecută să plătească trei milioane de dolari, iar oraşul, al cărui proces ar urma să înceapă în octombrie, zece milioane.

De la ieşirea din închisoare, Jabbar Collins lucrează ca asistent juridic la cabinetul avocatului său, informează Mediafax.ro.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*