Ultimele stiri

Zeci de timișoreni au fost identificați cu tulburări de ritm cardiac, în cadrul campaniei „Parcurile Inimilor Fericite”

campania parcurile inimilor fericite

400 de persoane din Timișoara au luat cu asalt Parcul Rozelor, săptămâna trecută, când a avut loc campania națională „Parcurile Inimilor Fericite”. În cadrul acesteia, timișorenii au beneficiat din partea medicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului.

Dintre aceștia, 4% au fost identificați cu fibrilație atrială, în timp ce aproape 60% au prezentat risc de a dezvolta afecțiuni cardiace, conform testelor efectuate. Cele câteva zeci de persoane depistate cu fibrilație atrială au fost îndrumate către medicul de familie pentru un control amănunțit.

În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilație atrială, cu precădere persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune medicală majoră cu urmări grave și uneori chiar fatale.

“De la alimentația sănătoasă la controlul medical periodic, toate au nevoie de continuitate. Susținerea oricărui proiect trebuie să fie asigurată pe termen lung. Trebuie să informăm pacienții, să-i facem să conștientizeze ceea ce este bine pentru ei, iar asta ține și de comunitatea locală. Noi trebuie să le facilitam alegerea căii sănătoase. Iar asta este o problemă reală, pentru că vorbim despre mâncare sănătoasă, dar fructele și legumele sunt mai scumpe decât majoritatea alimentelor cu grăsimi, care mai sun și sățioase. Vorbim despre mișcare, dar până nu demult era sport extrem să mergi cu bicicleta prin Timișoara, acum e din ce in ce mai bine. Știm că fumatul face rău, dar în continuare fumatul în spații publice se practică“, a explicat Prof. Dr. Dan Gaiță de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Campania națională „Parcurile Inimilor Fericite”, inițiată de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a debutat la Cluj-Napoca pe 7 octombrie, a continuat în Timișoara, urmând să ajungă la București pe 24 octombrie.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*