Ultimele stiri

Ziua dezbrobirii romilor aniversata la Timisoara

Astăzi, la Instituția Prefectului, a avut loc întâlnirea Grupului mixt pentru problemele romilor, organizată cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române. Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial –  Ziua dezrobirii romilor din România – prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011. “Instituția Prefectului va acţiona şi pe viitor, în baza cadrului legal existent, pentru asigurarea unui dialog deschis şi constructiv cu reprezentanţii etniei rome, în vederea analizării şi soluţionării problemelor cu care aceştia se confruntă”, a afirmat prefectul Mircea Băcală, în deschiderea întâlnirii.

Discursul rostit în aprilie 1891 în şedinţa solemnă a Academiei Române organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondare de către Mihail Kogălniceanu, a fost citit de un grup de copii din cartierul Kuncz din Timișoara.
În continuare, a fost prezentat filmul documentar „Sclavia romilor. Lungul drum către libertate”, primul film documentar despre robia romilor din Țările Române Realizat de Centrul național De Cultură a Romilor „Romano Kher” în colaborare cu o echipă de experți în domeniu printre care și acad. prof. dr. Constantin Bălăceanu Stoici, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și lector universitar dr. Delia Grigore.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*