Ultimele stiri

Piața argintului a intrat în era electronică

Modalitatea tradițională de stabilire a prețului argintului, care a debutat în urmă cu 117 ani în timpul reginei Victoria, a luat sfârșit vineri, fiind înlocuită cu un nou mecanism electronic de stabilire a prețului, care potrivit reglementatorilor ar trebui să aducă mai multă transparență în sistem, transmite Reuters.

Potrivit vechii proceduri, denumită „fixing”, trei bănci organizau conferințe zilnice pentru a stabili un preț de referință pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere și să vândă metalul prețios la un singur preț. Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC, Deutsche Bank și Bank of Nova Scotia. Această procedură a luat sfârșit joi, când a avut loc ultima conferință pe piața londoneză a argintului, unde se derulează zilnic tranzacții în valoare de trei miliarde de dolari.

După izbucnirea mai multor scandaluri de manipulare a indicatorilor de referință de pe piețele financiare, în special cele referitoare la manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a piețelor financiare din Europa și SUA au început să urmărească cu atenție modul în care sunt stabilite prețurile pe piața metalelor prețioase.

Noul sistem, denumit London Silver Price, este o licitație electronică care va avea loc zilnic la prânz, ora Londrei, pe o platformă de tranzacționare furnizată de bursa CME Group și administrată în comun cu Thomson Reuters. London Bullion Market Association (LBMA), care a acționat ca intermediar în încercarea de a găsi o alternativă la vechea procedură, va public zilnic pe pagina sa de Internet date privind volumele și participanții la fiecare licitație.

Piața argintului a devenit prima piață de metale prețioase care a renunțat la vechea procedură de „fixing”, urmând ca în cursul acestui an reforme similare să fie introduse pentru aur, platină și paladiu, scrie Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*