Ultimele stiri

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, iar bărbaţii se întrec să scoată crucea din apă

boboteaza

Boboteaza sau Botezul Domnului, care se sărbătorește în data de 6 ianuarie, alături de Ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate nașterii lui Iisus Hristos.

Pentru că este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, Boboteaza cuprinde, pe lângă sfințirea apei, o serie de obiceiuri populare. Astfel, la Bobotează sunt sfințite toate apele, iar preotul se duce la o apă unde aruncă o cruce. Mai mulți bărbați încearcă să aducă crucea înapoi, iar cel care ajunge primul la ea primește binecuvântarea preotului și se consideră ca va avea noroc tot anul.

De asemenea, se spune că în noaptea de Bobotează, fetele își visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, conform tradiţiei populare.

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*