Ultimele stiri

Ce se va întâmpla cu zimbrii de la Armeniș, din Banat, după ce trei exemplare au MURIT în condiții suspecte

zimbri

Zimbrii aduși în Munții Țarcu din județul Caraș-Severin nu se prea adaptează la sălbăticie, în condițiile în care trei dintre exemplarele aduse au murit în ultimele săptămâni. Astfel, reprezentanții World Wide Fund for Nature, organizația care a adus zimbrii în Banat după 200 de ani de la dispariție, anunță că în anotimul friguros, când zimbrii sunt foarte vulnerabili, situl va fi închis pentru tururi ghidate, sezonul turistic fiind reluat de abia în primăvară.

„Schimbarea de anotimp și o toamnă cu o umiditate sporită reprezintă perioadă cu un consum mare de energie pentru zimbri, lucru ce le-a scăzut imunitatea.Totodată perioada aceasta de trecere între anotimpuri în care animalele iși schimbă părul, le solicită suplimentar organismul. Aceste slăbiciuni vin în completarea unui stress pre-existent la care zimbrii au fost supuși în urma tranchilizării, transportului și schimbărilor sociale prin care au trecut la venirea în România. Toți acești factori și-au lăsat amprenta pe cei mai slăbiți dintre ei, iar trei dintre exemplare au murit”, anunță reprezentanții WWF România.

Specialiștii din cadrul organizației așteaptă concluziile analizelor trimise către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară din București. Există suspiciunea că „boala limbii albastre” ar fi afectat aceste animale. „Ceilalți zimbri din Armeniș sunt într-o stare stabilă și nu arată semne de slăbiciune. În primăvară, un nou grup de zimbri va fi adus în Munții Tarcu în vederea formării unei populații viabile de 500 de animale până în 2022”, mai anunță reprezentanții organizației.

În urmă cu câteva săptămâni, zimbrii din Munții Țarcu au fost transferați din zona de aclimatizare de 15 hectare intr-o zonă de semi-libertate de 10 ori mai mare. Aceasta este o zonă nouă pentru ei și intervin noi elemente de stres.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*