Ultimele stiri

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, mărturii din aventura spre Everest. Din ce motiv a renunțat să cucerească cel mai înalt vârf din lume

horia colibasanu

Horia Colibășanu a încercat fără succes să cucerească, timp de două luni și jumătate, cel mai înalt vârf din lume, Everest. Din păcate pentru alpinistul timișorean, vântul puternic l-a împiedicat să atingă această performanță unică în România, dar totuși, Horia a atins un nou record național, fiind singurul român care a cucerit șapte vârfuri de peste 8.000 de metri.

“Am muncit și am luptat până la capăt, pur și simplu nu a existat nicio fereastră de vreme favorabilă ca să pot atinge Everestul”, așa și-a început, astăzi, Horia Colibășanu, povestea despre aventura periculoasă în încercarea de a cuceri Everestul fără oxigen și șerpași. Alpinistul a slăbit zece kilograme în toată perioadă petrecută pe munte și a explicat că în cazul în care s-ar fi decis să mai încerce să cucerească vârful, existau 90 % șanse să se aleagă cu degerături.

“Am așteptat două săptămâni în Nepal pentru că granița cu China era închisă, perioadă în care ne-am aclimatizat pe vârfuri din Nepal de 5.000 de metri, iar această amânare ne-a dat peste cap planurile legate de prognoza meteo. Când am ajuns la tabără de bază, ne-am trezit că suntem prima expediție, am muncit mult, în loc de forța de muncă a 30-40 de oameni, am muncit doar eu și colegul meu. Am reușit în timp record să atingem vârful”, a explicat Horia Colibășanu.

Vântul puternic a dat peste cap toate planurile lui Horia Colibănașu și a partenerului său Peter Hamor de a cuceri Everestul.  “În 8 mai am fost în tabăra de bază avansată pregătiți să începem escaladarea, deși conform prognozei meteo, vântul era puțin mai puternic față de ce ne doream noi. Am încercat, am ajuns la 7.000 de metri, dar vârful era prea puternic. Singura fereastră de vreme favorabilă a fost atunci când am ajuns pe Shisha Pangma. Niciun alpinist nu a reușit în acest an să atingă Everestul fără butelii de oxigen. Aveam energia mult scăzută. Ne-am luptat cu gripa, cu vântul. Pe 25 mai a fost a doua fereastră de vreme bună, am reușit să ne facem bine, dar vântul a bătut cu peste 40 de kilometri la oră, iar când am ajuns la 7.500 de metri am mai cerut o prognoză meteo și am aflat că vremea se înrăutățește și am decis să întrerupem misiunea. Din iunie începea musonul, iar totul devenea foarte periculos”, a mai povestit alpinistul.

Totuși, Horia Colibășanu a reușit abia după trei zile să coboare de pe munte, astfel că în această perioadă i-a ajutat pe alpiniști la nevoie, printre care și un polonez care avea degerături. Mai mult, alpinistul timișorean s-a întâlnit cu oameni de-a dreptul ambițioși, un maghiar era la a opta încercare, iar un neamț la la cincea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*