Ultimele stiri

Bugetul de stat pe 2015, la mâna Curții Constituționale

Bugetul pe anul viitor va fi verificat astăzi de judecătorii constituţionali. Liberalii l-au contestat pe motiv că s-ar baza pe resurse care nu există. De cealaltă parte, Guvernul reproşează opoziţiei că a pus în pericol pensiile, salariile şi indemnizaţiile mai mari din 2015. Niciodată până acum Curtea Constituţională nu a admis o sesizare care viza bugetul ţării, conceput de Executiv şi votat de Parlament.

Liberalii au anunţat, încă din ziua în care bugetul a fost votat în Parlament, că se vor adresa Curţii Constituţionale.

Guvernul a promis că în 2015 va adăuga la pensii cinci procente, că va dubla alocaţiile pentru 600.000 de copii şi va indexa indemnizaţiile celor cu dizabilităţi cu 16%. A fost prevăzut în lege că salariul ajunge la 1.050 de lei şi că pensia minimă creşte de la 350 la 400 de lei. Victor Ponta spune şi că, cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016, TVA pentru produse alimentare va fi redus la 9%.

„Nu va fi afectată nicio pensie, niciun salariu de atacul nostru la CCR”, a spus un alt liberal, Ludovic Orban.

Din 1993, bugetul a fost verificat de Curtea Constituţională de nouă ori. Ultima dată, în 2013. Cele mai multe critici au vizat forma legii sau modalitatea în care a trecut prin Parlament. Curtea a respins toate plângerile. Respingerea sesizării înseamnă că legea poate fi promulgată. Preşedintele are cel mult 10 zile la dispoziţie să facă acest lucru, de la primirea deciziei Curţii. Dacă însă, judecătorii decid că legea bugetului pe 2015 este neconstituţională, actul se va întoarce în Parlament pentru eliminarea dispoziţiilor criticate de Curte, scrie aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*