Ultimele stiri

Ce a promis şi ce a făcut, în realitate, Guvernul Ponta în 2014

Guvernul Ponta pregăteşte prima rectificare bugetară din acest an. Neînţelegerile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema reducerii contribuţiilor la asigurările sociale pun sub semnul întrebării modificările pe care Guvernul le va opera la finele lunii când va reîmpărţi banii, existând posibilitatea ca intrarea în vigoare a măsurii să fie amânată pentru anul viitor.

Executivul trebuie să reîmpartă în această lună banii de la buget. Măsura prioritară pe care Guvernul trebuie să o acomodeze la rectificarea bugetară ce va fi aprobată, cel mai probabil, la finele lunii, după concediile miniştrilor, este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. Aceasta ar urma să fie compensată în ultimele luni din 2014 de încasările suplimentare din taxa pe stâlp, potrivit calculelor din expunerea de motive a legii care s-a blocat pe masa preşedintelui Traian Băsescu, scrie gândul.info.

Chiar dacă reducerea CAS va intra în vigoare anul viitor, Guvernul trebuie să-i convingă pe reprezentanţii FMI de sustenabilitatea măsurii.

Cum a împărţit Guvernul banii în 2014

Aceeași sursă informează că anul acesta, Guvernul şi-a propus o creştere a finanţării programelor de investiţii la nivelul autorităţilor locale, de la 14,6 miliarde lei în 2013 la 18,4 miliarde lei în 2014, respectiv o creştere de 26%, reiese din raportul privind buget bugetul.

În 2014 s-au alocat suma de 1,7 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale şi de 368,3 milioane de lei pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale.

„Tot de la bugetul de stat s-au alocat sub formă de subvenţii 7,1 miliarde de lei. Aceşti bani au fost destinaţi susţinerii derulării proiectelor finanţate din fonduri rambursabile (FEN) postaderare implementate la nivelul autorităţilor locale (2,7 miliarde de lei), finanţării drepturilor acordate persoanelor cu handicap (2,1 miliarde de lei), finanţării investiţiilor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (1,5 miliarde de lei), acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri (124,4 milioane de lei), retehnologizării centralelor tehnice şi electrice de termoficare (35 de milioane de lei) şi finanţării programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor (15,6 milioane de lei)”, informează gândul.info.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*